Ponta: Ne aflăm într-o situaţie ciudată;Barroso şi van Rompuy ne susţin privind Schengen, Băsescu nu

Victor Ponta
Victor Ponta (Lavinia Savu / Epoch Times)

Premierul Victor Ponta a susţinut, joi, la Palatul Parlamentului, că şansele României să intre în Schengen sunt scăzute dacă scrisoarea nu va fi semnată şi de preşedinte, apreciind că ne aflăm într-o situaţie ciudată având în vedere că oficialii europeni sprijină acest demers, dar Traian Băsescu nu.

"Inclusiv preşedintele Barroso, inclusiv preşedintele van Rompuy consideră că România trebuie să intre în Schengen. Dacă dl Băsescu nu este de acord şi ne susţin dl Barroso şi dl van Rompuy, şi dl Băsescu consideră că nu trebuie să intrăm în Schengen, să o spună. Nu e nicio supărare. Este un stat de drept în România şi o democraţie, şi fiecare om are dreptul la opinie, dar ne aflăm într-o situaţie ciudată în care preşedintele CE şi preşedintele Consiliului European sunt de partea României să intrăm în Schengen, iar dl Băsescu spune cumva că nu ar trebui să intrăm în Schengen. Poate se lămureşte domnia sa dacă e bine sau nu e bine sau că se bucură cumva că nu intrăm în Schengen şi o să fie o problemă pentru Guvern. Nu o să fie nicio problemă pentru Guvern, e nedrept pentru România", a spus acesta.

Întrebat cum va proceda dacă preşedintele Traian Băsescu nu va semna scrisoarea adresată oficialilor europeni prin care toţi sprijină intrarea României în Schengen, premierul a punctat că o va trimite el în numele şefilor de Guvern, apreciind că este "foarte ciudat" că şeful statului nu vrea să semneze această scrisoare.

"O trimit eu pentru şefii de Guvern, însă imediat acolo unde s-a spus - şi la Berlin, şi la Londra, şi la Paris - de fapt e o bătălie internă şi că de fapt uite Guvernul vrea în Schengen şi preşedintele nu vrea în Schengen, în momentul în care nu apar ambele semnături- nu am zis eu chestia asta, au spus-o oamenii preşedintelui Băsescu- sigur că va spune şi cancelarul german, şi primul-ministru olandez. Deci dacă nu vrea preşedintele să semneze scrisoarea ca România să intre în Schengen, înseamnă că ştie el ceva. E foarte ciudat. Eu sper ca lucrurile acestea să se lămurească după ce preşedintele se întorce de la Consiliu", a explicat acesta.

El a apreciat că şansele României de a intra în Schengen sunt scăzute dacă scrisoarea este trimisă doar de către Guvern. "Nu înţeleg jocul acesta că de fapt să nu semnăm. Ce să scriu? Să intrăm în Schengen dacă e dna Hăineală preşedintă la CSM? O să zică oamenii aceia că nu suntem serioşi, noi vorbim despre una sau de cealaltă. Nu are nicio legătură Comisia Europeană - România nu a acceptat o legătură între MCV şi Schengen. Dacă vrem să nu mai intrăm niciodată în Schengen, atunci spunem că nu ştiu ce se întâmplă la CSM. Preşedintele ar trebui să ştie cel mai bine acest lucru. (...) Dacă preşedintele Traian Băsescu nu vrea să intrăm în Schengen şi vrea doar Guvernul, atunci nu o să intrăm, că dacă nu e a României (problema intrării în Schengen - n.red), e doar a Guvernului, şansele noastre de reuşită sunt scăzute", a spus acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne