Johannis: Cererile de autonomie riscă să transforme România într-o nouă Iugoslavie

Preşedintele Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), primarul Sibiului, Klaus Johannis, nu agreează autonomia pe criterii etnice şi consideră că disensiunile diplomatice dintre România şi Ungaria iscate după arborarea steagului Ţinutului Secuiesc reprezintă un scandal "artificial".

„Noi, cei de la FDGR, nu agreăm autonomia pe criterii etnice, ci doar o autonomie administrativă şi culturală. Cred că tot ceea ce se întâmplă acum este un scandal artificial şi ar face bine ambele părţi să se calmeze. Aceste chestiuni nu se rezolvă niciodată prin declaraţii ambalate şi dintr-o parte şi din cealaltă. După părerea mea, ambele părţi au hiper-reacţionat. Sunt reacţii disproporţionate şi de o parte şi de alta. Totul trebuia să se rezolve pe cale diplomatică”, a declarat preşedintele FDGR.

Johannis a comparat situaţia cu cea din fosta Iugoslavie. „Lucrurile intră într-o zonă pe care am mai avut-o acum nu foarte mulţi ani în fosta Iugoslavie şi prefer să nu avem aşa ceva. Indiferent cât ne abalăm şi ne umflăm în pene, suntem vecini şi am face bine să ne comportăm ca atare”, a conchis Johannis.

Tensiunile între România şi Ungaria au apărut după ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, când steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul. În urma acestui fapt, secretarul de stat în MAE ungar Nemeth Zsolt a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc.

Oficialul Guvernului maghiar a fost susţinut şi de ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Oszkar Fuzes, care a declarat miercuri seara, la Realitatea TV, că statul maghiar sprijină cererea maghiarilor din România de înfiinţare a unui ţinut secuiesc pe criterii etnice şi teritoriale.

„Sunt de acord cu declaraţia domnului Nemeth Zsolt, nu numai pentru că sunt un reprezentant al guvernului lui, ci şi din suflet. Cred că toate declaraţiile în legătură cu steagul secuiesc în acest lucru avem dreptul să ne exprimăm opinia, chiar dacă acestea sunt diferite de cele ale părţii româneşti. Nu înţeleg de ce un steag secuiesc devine o problemă atât de mare în România. Este vorba de o minoritate naţională autohtonă. Steagul secuiesc nu este un steag străin în România. Nu prea înţeleg problema (...) Singura propunere pe care pot să o fac este ca Ţinutul Secuiesc să devină oficial. După câte ştiu, aceasta este o cerere foarte veche a secuimii. Nu eu şi nici Ungaria nu facem această cerere. Asta este o cerere a locuitorilor Ţinutului Secuiesc”, a spus Oszkar Fuzes.

În replică, premierul Victor Ponta a cerut ministrului de Externe să adopte o atitudine fermă şi să transmită că România nu acceptă de la nimeni din străinătate “obrăznicii” şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne