Ponta, despre greva CFR : Aş vrea ca greve spontane ca cea de azi să nu se transforme într-un şantaj

Epoch Times România
16.01.2013

Premierul Victor Ponta le-a transmis miercuri angajaţilor CFR că le înţelege problemele, dar nu va accepta ca astfel de "greve spontane" să se transforme în şantaj, precizând totodată că statul face eforturi foarte mari ca să le plătească salariile.

“Îmi pare rău pentru angajaţii de la CFR Călători, însă ar vrea să ştie toţi că trăim în România şi facem eforturi foarte mari ca să le plătim salariile. (...) A fost o grevă spontană de o ştiam toţi de aseară. N-aş vrea să devină un obicei lucrul acesta. Înţeleg problemele, o întârziere a salariilor, fie chiar şi de o zi contează, dar aş vrea să nu se transforme totul într-un şantaj. Şi cei care au pierdut azi două ore în trenuri mergeau tot la serviciu să îşi câştige salariul”, a declarat primul ministru, la începutul şedinţei de guvern.

Victor Ponta l-a felicitat pe ministrul Transporturilor pentru modul în care a gestionat situaţia, însă i-a solicitat să verifice cine este de vină pentru întârzierea salariilor. „Fac apel la angajaţii CFR că dacă îi blochează pe oameni în trenuri în niciun caz nu ne ajută pe noi mai mult să facem rost de bani pentru salarii, dimpotrivă. S-ar putea să ne creeze probleme şi mai mari pentru finanţarea celor două companii”, a mai transmis şeful executivului.

Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, a declarat că miercuri sau joi salariaţii CFR îşi vor primi salariile restante, iar cei vinovaţi de situaţia creată vor plăti.

”De dimineaţă, de la ora 7.30 am fost aici, am convocat directorii CFR Călători şi CFR Infrasctructură. Am convocat reprezentanţii ministerului din direcţia financiar-contabilă, preocuparea mea fiind aceea de a rezolva problema plăţii salariilor. Au venit unii cu explicaţii, de ce s-a ajuns la acestă situaţie, nu am dorit să discut despre niciun fel de explicaţii. Vreau să mă conving că astăzi sau cel târziu maine toţi oamenii vor primi salariile, după care vă promit că voi face o analiză amănunţită a motivelor care au dus la acestă situaţie şi cei vinovaţi vor plăti”, a spus Relu Fenechiu.

De asemenea, acesta a declarat că nu poate să spune acum cine va pleca acasă dintre cei vinovaţi, dar că sigur unii vor pleca.

Ministrul Transporturilor a mai declarat că va discuta miercuri cu primul ministru ca printr-un act guvernamental să poată să controleze toate plăţile din aceste companii, pentru a evita pe viitor să se plătească ”clienţi politici” şi nu salarii.

Relu Fenechiu a spus că nu a fost contactat de sindicalişti pentru a discuta problema plăţii salariilor şi că a găsit în acestă diminineaţă pe birou o scrisoare de la un sindicat, acesta fiind dată cu data de marţi.

El a mai declarat că în acestă dimineaţă a vorbit cu ministrul Liviu Voinea, care era la serviciu şi a trimis directoarea direcţiei financiare şi contabile să vină cu documente semnate, ”cu banii plecaţi din Trezorerie astăzi”.

Fenechiu a mai spus că 137 de trenuri erau afectate la ora 8.00 de greva spontană, dintre care 42 pe Regionala Cluj, 21 pe Regionala Craiova, 47 pe Regionala Bucureşti, 16 pe Regionala Constanţa, opt pe Regionala Galaţi şi trei pe Regionala Iaşi.

O parte dintre angajaţii de la CFR Călători şi CFR Infrastructură au oprit spontan lucrul, miercuri dimineaţă, în jurul orei 7.00, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pe luna decembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor