Pompeo: Phenianul produce combustibil pentru arme nucleare în ciuda promisiunii privind denuclearizarea

Secretarul de stat american Mike Pompeo în timpul unei audieri în Comisia pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului SUA, în Capitol Hill, Washington, D.C., 25 iulie 2018.
Secretarul de stat american Mike Pompeo în timpul unei audieri în Comisia pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului SUA, în Capitol Hill, Washington, D.C., 25 iulie 2018. (Alex Wong/Getty Images)

Coreea de Nord continuă să producă material fisionabil pentru bombe nucleare în ciuda promisiunii făcute de Kim jong-un că va denucleariza ţara, a afirmat miercuri secretarul de stat american Mike Pompeo.

Întrebat în timpul unei audieri a Comisiei pentru Relaţii Externe din Senat dacă situaţia este într-adevăr reală, Pompeo i-a răspuns senatorului democrat Ed Markey: “Da, este corect ... Da, ei continuă să producă material fisionabil”, potrivit Reuters.

Pompeo a refuzat să răspundă la întrebarea dacă Phenianul este preocupat în continuare de dezvoltarea rachetelor balistice cu lansare de pe submarine sau dacă programul său nuclear avansează, în general.

Secretarul de stat a precizat că va răspunde la ultima întrebare, dacă va fi necesar, în cadrul unei audieri private, însă a sugerat că declaraţiile publice legate de această chestiune nu vor ajuta “negocierile complexe cu un adversar dificil”.

De asemenea, în cadrul unor conversaţii uneori aprinse cu congresmani sceptici, Pompeo a susţinut ceea ce a definit a fi un progres în discuţiile cu Coreea de Nord, discuţii lansate după summitul ce a avut loc în 12 iunie între preşedintele Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un în Singapore.

Pompeo a afirmat că SUA este implicată într-o “diplomaţie a răbdării” pentru a convinge Coreea de Nord să renunţe la programul de arme nucleare, adăugând că nu va permite ca procesul “să se desfăşoare la infinit”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe