Imagini de satelit arată că Phenianul desfiinţează o fabrică pentru rachete balistice

Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord.
Rachetă balistică nord-coreeană prezentată la paradă militară în Phenian, Coreea de Nord. (STR/AFP/Getty Images)

Un think tank din Washington a afirmat luni că imagini noi captate prin satelit indică faptul că Phenianul a început să dezmembreze unele instalaţii cheie într-o locaţie folosită pentru producerea motoarelor destinate rachetelor balistice, acesta fiind un prim pas în vederea îndeplinirii promisiunii făcute preşedintelui american Donald Trump privind denuclearizarea Coreei de Nord.

Imaginile înregistrate la Staţia de Lansare a Sateliţilor Sohae au înfăţişat activităţi de dezmembrare a unei clădiri folosite pentru asamblarea vehiculelor lansate în spaţiu şi a unei infrastructuri învecinate pentru testarea motoarelor de rachete, folosită la producerea de motoare alimentate cu combustibil lichid pentru rachete balistice şi vehicule spaţiale, a susţinut think tank-ul 38 North - dedicat analizei evoluţiilor din Coreea de Nord, potrivit RFE/RL.

“Deoarece se consideră că aceste instalaţii au jucat un rol important în dezvoltarea tehnologiilor pentru programul Nordului de rachete balistice intercontinentale, aceste acţiuni ale Coreei de Nord reprezintă o măsură semnificativă de consolidare a încrederii”, a precizat think tank-ul într-un raport.

Trump a declarat la conferinţa de presă ce a avut loc după summitul din 12 iunie, în Singapore, în compania dictatorului nord-coreean Kim Jong-un, că acesta a promis că va distruge “foarte curând” un poligon major pentru testarea motoarelor de rachete.

Trump nu a identificat poligonul, însă un oficial american a declarat ulterior, pentru Reuters, că ar fi vorba de Sohae.

Raportul 38 North a fost publicat pe fondul întrebărilor tot mai numeroase cu privire la acordul Coreei de Nord de a îndeplini angajamentele făcute de Kim la summitul cu Trump, în special în ceea ce priveşte denuclearizarea ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe