Pompeo ajunge în Phenian pentru discuţii legate de denuclearizarea Coreei de Nord

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo
Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo (Tom Williams/CQ Roll Call/Getty Images)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a asjuns vineri în Phenian pentru a face presiuni asupra lui Kim Jong-un ca să implementeze promisiunile referitoare la denuclearizare făcute la recentul summit istoric dintre liderul nord-coreean şi preşedintele american Donald Trump în Singapore.

Pompeo a fost întâmpinat în capitala nord-coreeană de ministrul de Externe Ri Yong-ho şi de omul de încredere al dictatorului, Kim Yong-chol, potrivit RTE.

După ce s-a întâlnit cu liderul nord-coreean luna trecută, Trump a fost optimist în ceea ce priveşte asigurarea păcii în Peninsula Coreeană şi s-a lăudat că ameninţarea unui război nuclear nu mai există.

Dar declaraţia semnată de cei doi lideri nu a prevăzut angajamente clare.

Kim a fost de acord cu “denuclearizarea totală a Peninsulei Coreene” – o expresie preferată de Phenian care nu este la fel de explicită precum cererile îndelungate ale SUA ca Nordul să renunţe la arsenalul său atomic într-o manieră “verificabilă” şi “ireversibilă”.

Pompeo va negocia un plan, care urmează să includă două aspecte: Kim Jong-un să accepte să declare dimensiunea programului său de arme nucleare şi să cadă de acord asupra unui termen limită pentru dezmembrarea arsenalului.

“Liderii noştri şi-au luat angajamente la summitul din Singapore pentru denuclearizarea completă a Coreei de Nord”, a declarat anterior Pompeo reporterilor aflaţi cu el într-o călătorie care a inclus şi o oprire la Yokota, o bază aeriană americană în Japonia.

“În această călătorie voi urmări să completez unele detalii privind angajamentele şi voi depune eforturi pentru implementarea promisiunilor făcute de cei doi lideri în faţa întregii lumi. Mă aştept ca RPDC să fie pregătită să facă acelaşi lucru”, a afirmat el, folosind iniţialele numelui oficial al Coreei de Nord, şi anume Republica Populară Democrată Coreeană.

SUA speră ca denuclearizarea “totală” să poată începe într-un an, însă mulţi experţi, observatori şi critici ai lui Trump avertizează că promisiunile făcute de Kim la summitul din Singapore nu sunt suficiente şi că procesul ar putea dura ani de zile, în cazul în care va începe vreodată.

Pompeo şi Trump au declarat că vor menţine în vigoare sancţiunile economice internaţionale aplicate împotriva Coreei de Nord, despre care cei doi cred că au forţat în principal statul comunist izolat să vină la masa negocierilor.

După convorbirile care vor avea loc în această noapte şi mâine dimineaţă în capitala Phenian, Pompeo va zbura spre Tokyo pentru a discuta cu omologii săi japonez şi sud-coreean.

De asemenea, Pompeo va ajunge ulterior şi în Vietnam şi Abu Dhabi, înainte să ajungă în capitala belgiană Bruxelles, unde va participa împreună cu Trump la summitul NATO de săptămâna viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe