Pompeo: SUA nu va renunţa la sancţiunile aplicate Phenianului înaintea denuclearizării complete

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo
Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo (Tom Williams/CQ Roll Call/Getty Images)

Secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, a afirmat că ţara sa nu va repeta greşeala ridicării sancţiunilor aplicate împotriva Coreei de Nord înainte ca statul comunist să finalizeze denuclearizarea completă.

Pompeo a subliniat că SUA, Coreea de Sud şi Japonia sunt dedicate denuclearizării complete, verificabile şi ireversibile a Peninsulei Coreene, precizând că SUA nu va repeta o greşeală precedentă privind ridicarea sancţiunilor economice aplicate asupra Coreei de Nord înainte de denuclearizarea completă a ţării asiatice.

Secretarul a notat că preşedintele Donald Trump a fost foarte clar în privinţa organizării denuclearizării Coreei de Nord, iar orice relaxare a sancţiunilor va avea loc când Phenianul va scăpa de toate armele sale nucleare.

“Vom obţine denuclearizarea completă. Doar atunci va avea loc o relaxare a sancţiunilor”, i-a asigurat Pompeo pe reporteri după o întâlnire trilaterală între miniştrii de externe american, sud-coreean si japonez, care a avut loc în capitala sud-coreeană Seul, după summitul istoric dintre SUA şi Coreea de Nord.

Între timp, ministrul sud-coreean de Externe a declarat că prezenţa militară americană în Peninsula Coreeană va rămâne un factor cheie de descurajare în ciuda relaxării tensiunilor în relaţia SUA-Coreea de Nord.

Anterior, agenţia nord-coreeană de ştiri de stat KCNA a anunţat că preşedintele Trump i-a spus liderului Kim Jong-un în timpul summitului despre intenţia Washingtonului de a ridica sancţiunile pe măsura îmbunătăţirii relaţiilor dintre cele două ţări.

Summitul de marţi s-a încheiat cu semnarea unui document final, care a inclus un acord pentru crearea de noi relaţii bilaterale, precum şi decizia de unificare a eforturilor în vederea “construirii unui regim de pace durabil şi stabil în Peninsula Coreeană”. De asemenea, Phenianul a confirmat angajamentul său pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene, în timp ce SUA a promis că va furniza statului comunist izolat garanţii privind securitatea acestuia.