Poluarea care a sufocat Capitala. Ministrul Mediului vine cu lămuriri

Costel Alexe
Costel Alexe (Epoch Times România)

Bucureştenii s-au plâns în această dimineaţă că deasupra oraşului plutea un miros greu de suportat. Mirosul n-a fost singura problemă. Senzorii din reţelele independente de măsurare a calităţii aerului au semnalat depăşiri cu peste 300% a nivelului maxim admis de poluare cu particule PM 2.5 şi cu peste 180% a nivelului maxim de poluare cu particule PM 10. De unde a venit această poluare masivă?

Potrivit ministrului Mediului, mirosul greu simţit de bucureşteni a fost generat de un incendiu de vegetaţie care a ajuns la depozitele de dejecţii ale unei foste ferme de porci. Ministrul a mai ţinut să declare că deşi fumul miroase extrem de urât, nu este toxic. Pompierii muncesc de ieri dimineaţă la stingerea incendiului, dar încă n-au reuşit să rezolve problema, relatează Ziare.com.

"Garda de Mediu este pe teren încă de aseară. Pentru că am avut, în ultima vreme, mai multe incendii de vegetaţie.

Din păcate, un astfel de incendiu a ajuns la fostele bataluri (depozite de dejecţii - n.red.) de la o fabrică de porci ce aparţine unui operator economic în insolvenţă.

Focul, în sine, este în Buftea. Dar miroase insuportabil inclusiv în Otopeni şi Corbeanca. Vreau să-i informăm pe cetăţeni că fumul nu este toxic.

ISU este pe teren. Astfel încât să se găsească o soluţie să se stingă", a precizat Costel Alexe, pentru Europa FM.

Întrebat de ce miroase atât de tare în tot Bucureştiul, ministrul Mediului a afirmat că de vină este vântul.

"Şi eu stau în sud (în partea de sud al Bucureştiului - n.red.). Bate şi vântul în această direcţie. Dacă n-ar fi bătut atât de tare, nu s-ar fi simţit mirosul atât de tare la nivelul Bucureştiului", a adăugat Costel Alexe.

Ministrul Mediului a mai anunţat că verifică de ce Garda de Mediu nu a răspuns la numerele de telefon de contact pentru a da detalii cu privire la incendiu şi la modul în care intervin inspectorii.

La rândul său, Garda de Mediu a postat pe reţelele de socializare imagini de la intervenţia sa pe teren. Dar a transmis că incendiul nu e la Buftea, ci la Periş, unde a funcţionat mai demult o fostă fermă de porci. Tot despre Periş vorbesc şi pompierii.

"ISUBIF intervine cu 2 autospeciale pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată (stuf) şi dejecţii provenite de la o fermă, deversate în 2 bataluri, pe un teren între localităţile Periş şi Dârza.

Suprafaţa estimată este de aproximativ 20.000 de mp, fiind o ardere mocnită, fără pericol de extindere.

Din cauza particularităţilor zonei, nu se poate înainta cu autospecialele de stingere până în apropierea locului de manifestare a incendiului.

În sprijinul resurselor menţionate au mai fost direcţionate încă 4 autospeciale de stingere, de mare capacitate, în zonă fiind posibilităţi limitate de alimentare cu apă.

Incendiul a fost anunţat în cursul zilei de ieri (aproximativ ora 09:00) şi au acţionat 3 echipaje de stingere. Operaţiunile au fost reluate în această dimineaţă", se arată într-un comunicat al ISUBIF.