Politologul Stelian Tănase: Regimul comunist chinez, vinovat de "mega-nenorocirea" Covid-19. Toţi comuniştii se cred infailibili

Stelian Tănase
Stelian Tănase (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Regimul comunist de la Beijing este vinovat de „mega-nenorocirea” pandemiei de Covid-19 iar China ar trebui să plătească despăgubiri pentru giganticele pagube pe care le comite, susţine scriitorul şi politologul Stelian Tănase, într-un interviu pentru Podul.ro

Potrivit lui Tănase, în condiţiile în care „cenzura este o practică veche a comuniştilor”, în încercarea premeditată a regimului comunist de a muşamaliza dezastrul, informaţia vitală legată de noul coronavirus nu a fost lăsată să circule, ceea ce a dus la răspândirea rapidă a infecţiei la nivel planetar.

„China este o dictatură, un regim închis în care informaţiile nu circulă şi unde toate autorităţile, inclusiv presa, care-i presă de partid, propagandistică, sunt subordonate total puterii comuniste. Cenzura este o practică veche a comuniştilor. În această situaţie, apare coronavirusul în China, dar informaţia, deşi vitală, esenţială pentru prevenirea dezastrului, nu circulă. Informaţiile despre adevărata amploare a situaţiei au fost cenzurate, ascunse în mod premeditat de regimul de la Beijing”, a precizat scriitorul.

Totodată, istoricul face o comparaţie între modul de abordare al chestiunii Covid-19 de către regimul comunist chinez şi modul în care a acţionat Guvernul de la Kremlin când, în 1986, a încercat iniţial să ascundă adevărul despre dezastrul de la Cernobîl care a costat nenumărate vieţi umane.

„Această situaţie nu este una nouă. URSS a ascuns săptămâni în şir adevărul despre Cernobîl, iar efectele s-au dovedit dezastruoase. Ascunzând pentru o lungă perioadă informaţiile privind adevărata amploare a pandemiei de coronavirus, China comunistă a facilitat răspândirea virusului în toată lumea. [...] Regimul comunist de la Beijing a judecat totul în cheie politică, propagandistică, exact cum a făcut şi Moscova în cazul nenorocirii de la Cernobîl. Într-o democraţie, situaţia ar fi putut fi ameliorată, prevenită într-un mod eficient, şi, ceea ce este cel mai important, am fi ştiut din timp cu ce primejdie ne confruntăm”, a subliniat Stelian Tănase.

Nu în ultimul rând, politologul apreciază că „această criză coronavirus este un caz-şcoală şi, dacă scăpăm vii, cred că trebuie rezolvată cumva această problemă internaţională, fiindcă regimul comunist de la Beijing a comis o mega-nenorocire”.

„Eu chiar nu mai ştiu cum ar mai putea fi tratată China de partenerii ei internaţionali, după ce a generat şi a facilitat acest dezastru planetar.

China trebuie să plătească despăgubiri pentru giganticele pagube pe care le comite, şi asta s-ar putea decide şi prin intermediul impunerii unor sancţiuni economice. Sancţiunile economice pot reprezenta o soluţie, dar nu singura. Când se va stopa criza COVID-19, deşi sunt sceptic că vom scăpa uşor de molimă, marile puteri trebuie să se aşeze la o masă şi să decidă cum va fi trasă la răspundere China. Regimul de la Beijing are o foarte mare problemă şi vedem cu toţii că nu are de gând să facă un pas în faţă şi să şi-o asume. Toţi comuniştii se cred infailibili, însă în cazul de faţă asta presupune însemnate costuri internaţionale”, a conchis Stelian Tănase.

Articolul complet aici