Poliţiştii de patrulare vor purta camere video portabile

(JOEL SAGET/AFP/Getty Images)
Ana Chitoroagă
26.05.2014

Mai mulţi ofiţeri ai Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) vor purta începând de lunii camere video portabile, care vor fi fixate pe uniformele de serviciu, informează Moldpres. Potrivit Ministerului Afacerilor de Interne, acţiunea face parte din cadrul unui proiect care prevede testarea a cinci camere video cu capacitatea de transmisiune a imaginii şi sunetului în timp real, prin intermediul tehnologiei 3G.

Ministrul Afacerilor de Interne, Dorin Recean, a declarat că proiectul de testare a camerelor video portabile are drept scop nu doar monitorizarea poliţiştilor la datorie, dar şi asigurarea securităţii lor.

“Aceste camere vor fi o piedică pentru escaladarea situaţiilor de conflict şi vor descuraja poliţistul sau cetăţeanul să încalce legea”, a menţionat Recean.

Şeful Centrului Unic de Monitorizare şi Control al Traficului al Serviciului Tehnologii Informaţionale al MAI, Dan Chiriţă, a adăugat că aceste camere vor stopa actele de corupere a ofiţerilor.

“Transmisiunea imaginii se face direct şi este securizată. Acest lucru ne va permite să intervenim rapid când se întâmplă incidente sau atacuri împotriva poliţiştilor”, a spus Dan Chiriţă.

Cetăţenii vor fi preveniţi despre faptul că interacţiunea lor cu poliţia este filmată prin intermediul abţibildului informativ, lipit pe buzunarul vestei ofiţerului. Costul unei camere video şi a dispozitivului pentru transmisiunea de date este de 300 de dolari.

Camerele video achiziţionate în cadrul proiectului pilot vor fi testate timp de o lună. La încheierea perioadei de testare şi după evaluarea eficienţei acestor echipamente, proiectul va fi extins pentru a echipa toţi inspectorii de patrulare cu camere video portabile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor