Poliţist IPJ Timiş, lider de sindicat: Şefii pun presiuni pe noi să dăm mai multe amenzi în această perioadă

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Valer Kovacs, poliţist IPJ Timiş şi lider de sindicat, a afirmat, într-un interviu acordat publicaţiei Libertatea.ro, că şefii din Poliţie pun presiune pe agenţii de ordine trimişi în stradă să dea mai multe amenzi pe timpul stării de urgenţă. Asta cu toate că însuşi secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu ar fi făcut apel să nu se meargă „la rupere” cu amenzile în această perioadă specială.

Potrivit lui Kovacs, nu este vorba despre o concurenţă între poliţiştii de rând ci mai degrabă între şefii acestora, care încearcă să “iasă în faţă” cu mai multe amenzi pe structură, tocmai pentru a obţine salarii de merit şi a fi avansaţi înainte de vreme.

”Nu este competiţie între poliţişti, este competiţie între şefi. Şefii ies în faţă cu cine are mai multe amenzi pe structură. În funcţie de lucrurile astea, se fac avansările înainte de termen şi se dau salariile de merit.

Eu am transmis, inclusiv domnul Despescu a transmis într-o videoconferinţă, după ce s-au mărit amenzile la ultima Ordonanţă, a transmis clar să nu mai mergem pe sancţiuni la rupere, pentru că nu e normal”, a precizat Kovacs pentru sursa citată.

Liderul de sindicat povesteşte că şefii nu cer un număr anumit de sancţiuni, dar se merge pe principiul că „nu poţi să vii din teren fără nici o sancţiune”.

"Eu am efectuat patrulare noaptea. La ora 3 nu trecea o maşină pe stradă. În două ore o trecut două maşini. Ce sancţiune să le dau? Să trag de oameni, să îi verific la trusa medicală şi la triunghiul reflectorizant? […] Nu se cere un număr de sancţiuni pe zi. Dar se merge pe principiul, cum era la începutul anilor 2000, când m-am angajat eu, nu poţi să vii din teren fără nici o sancţiune. Mie nu poate să îmi ceară cineva sancţiune dacă eu am legitimat persoanele, am verificat în baza de date şi efectiv nu am la ce să îi dau sancţiune. Nu mă pun să verific presiunea la roţi sau dacă are numărul murdar. […] Am dovezi, dar nu pot să le fac publice. Am mesaje trimise de la şefi. Altfel nu scriam acest lucru”, a precizat poliţistul de la IPJ Timiş.

Kovacs însă este de părere că, pentru un poliţist, “prevenirea este adevărata muncă”.

"Dacă nu ai evenimente, eşti poliţist bun. Nu dacă ai un sac de sancţiuni. Principiile astea de gândire ale şefilor cu tolba de amenzi sunt total greşite şi nu o să fim bine văzuţi niciodată de societatea civilă. De aia ne urăsc toţi”, a conchis acesta.

Liderul de sindicat a mai precizat că poliţiştii se confruntă şi cu o lipsă cruntă de dotări, fiind nevoiţi să îşi cumpere singuri veste reflectorizante, spray lacrimogen sau cătuşe.

"Noi ne cumpărăm inclusiv vestele reflectorizante, noi ne cumpărăm spray-ul lacrimogen, noi cumpărăm cătuşe, noi ne cumpărăm lanterne. În afară de un pistol de 40 de ani şi o staţie, noi altceva nu primim de la Inspectorat. Au fost incidente, s-au blocat pistoale colegilor şi efectiv nu aveau ce să facă”, a declarat Valer Kovacs.

Cât despre ceea ce spun şefii referitor la aceste lipsuri cu care se confruntă Kovacs şi colegii săi din teren, sindicalistul declară că acestora le este teamă să raporteze „mai sus” ca să nu deranjeze şi să fie schimbaţi.

"Şefii nici nu au curajul să raporteze mai sus, doar ca să nu deranjeze, să nu fie schimbaţi”, a mai declarat acesta.

Articolul complet aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne