Poliţia ucraineană reţine un bărbat care a luat ostatici călătorii unui autobuz

Incident cu ostatici în oraşul Lutsk
Incident cu ostatici în oraşul Lutsk (AFP via Getty Images)
A.P.
22.07.2020

Un bărbat înarmat, care a ţinut oameni captivi într-un autobuz din oraşul ucrainean Lutsk, a fost reţinut şi ostaticii eliberaţi, a anunţat Arsen Avakov, ministrul de Interne al ţării.

"S-a terminat", a scris Arsen Avakov pe Twitter, adăugând: "Toţi sunt în siguranţă".

Episodul s-a încheiat abia după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit la telefon cu ostaticul şi a postat un videoclip pe Facebook, susţinând un documentar privind drepturile animalelor din 2005, care a fost una dintre cerinţele omului înarmat.

Videoclipul a fost şters mai târziu.

Trei dintre ostatici - un copil, o femeie însărcinată şi o femeie în vârstă - fuseseră eliberaţi cu 30 de minute mai devreme. Treisprezece persoane au fost reţinute împotriva voinţei lor cea mai mare parte a zilei.

Atacatorul, un ucrainean de 44 de ani, a preluat controlul autobuzului dimineaţa şi a aruncat explozibili pe fereastra autobuzului, dar nimeni nu a fost rănit, potrivit Associated Press. De asemenea, a tras mai multe focuri către o dronă a poliţiei.

Ministrul de Interne a postat un videoclip cu ostaticii care au fost conduşi în siguranţă şi o imagine a atacatorului pus la pământ de către ofiţeri.

Zelenski, care a numit mai devreme situaţia „alarmantă” în urma ştirilor despre împuşcături, a mulţumit „tuturor celor care au luptat toată ziua pentru eliberarea” ostaticilor.

"Viaţa umană este cea mai importantă valoare. Nu am pierdut pe nimeni. Astăzi, membrii familiei şi cei dragi îi pot îmbrăţişa pe toţi cei care au suferit astăzi în autobuz. Terorismul nu are ce să caute în ţara noastră", a adăugat el, pe Facebook.

La o conferinţă de presă din oraş, la începutul zilei, Avakov a cerut prudenţă cu privire la modul în care este relatată povestea.

"Sperăm să găsim o soluţie şi aş dori cu adevărat să vă rog pe toţi să fiţi foarte atenţi în comentariile dvs., în ceea ce priveşte unele informaţii care nu sunt adevărate sau nu sunt confirmate, pe care le răspândiţi despre persoana care a luat ostaticii. Acest lucru nu ajută la rezolvarea situaţiei, ci adaugă tensiune."

Centrul oraşului Lutsk a fost închis în timpul incidentului.

Martorul ocular Vitalik Troszyk a declarat, pentru Euronews, că a auzit „ceva asemănător cu un foc de armă” la 1.43 p.m. ora locală şi că Poliţia extindea cordonul, încercând să disperseze oamenii din zonă.

Ministrul adjunct de Interne Anton Geraşcenko a declarat că numele suspectului este Maksim Krivoş, un cetăţean ucrainean originar din oraşul Gay din Regiunea Orenburg, Rusia.

El a susţinut că individul are condamnări anterioare pentru tâlhărie, extorcare şi fraudă şi a fost un timp în închisoare.

Autorităţile au spus că au verificat contul de Twitter asociat numelui pe care suspectul l-a dat iniţial, dar că nu au găsit nicio cerere, „doar nemulţumiri generale cu privire la sistem”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor