Poliţia rusă face raiduri în sălile de sport pentru a atinge cotele campaniei de recrutare de primăvară

Soldaţi în Ucraina, lansând o dronă (Global Images Ukraine via Getty Images)
Epoch Times România
03.05.2025

Poliţia rusă vizează migranţii şi bărbaţii care au împlinit vârstă de recrutare în cadrul unui val de raiduri în săli de sport şi cluburi de arte marţiale din marile oraşe, iar activiştii descriu aceste raiduri ca făcând parte dintr-o represiune mai amplă care s-a intensificat înainte de recrutarea militară de primăvară din ţară, transmite Moscow Times.

La sfârşitul lunii martie, ofiţerii au luat cu asalt o sală de sport Spirit Fitness din sud-vestul Moscovei, forţând participanţii la club să se întindă cu faţa în jos pe podea, în timp ce separau persoanele „cu aspect rusesc” de cele „fără aspect rusesc”, potrivit relatărilor martorilor oculari.

Raiduri similare au fost raportate de atunci la alte locaţii Spirit Fitness, precum şi la săli de sport din oraşele Sankt Petersburg, Irkutsk, Ekaterinburg şi Krasnodar, potrivit biroului regional Sever Realii al Radio Europa Liberă/Radio Liberty. Într-un caz, ofiţerii au întrerupt un curs de arte marţiale pentru copii în Krasnodar şi au forţat atât copiii, cât şi părinţii lor să se întindă pe podea.

Avocaţi din mai multe regiuni au declarat pentru Sever Realii că raidurile în sălile de sport au loc acum de cel puţin două ori pe lună în marile oraşe. Cetăţenii ruşi sunt de obicei trimişi la birourile de înrolare, în timp ce cetăţenii străini sunt duşi la centre de detenţie temporară. Mulţi sunt în cele din urmă deportaţi.

Într-un raid, un ofiţer militar ar fi însoţit poliţia pentru a împărţi direct anunţuri de recrutare. Activiştii spun că autorităţile vizează şi cetăţenii naturalizaţi care au obţinut paşapoarte ruseşti, dar au evitat serviciul militar, presându-i să semneze contracte militare sub ameninţarea deportării sau a pierderii cetăţeniei.

Valentina Chupik, un activist pentru drepturile omului, a declarat pentru Sever Realii că poliţia emite adesea citaţii false pentru comportament turbulent pentru a justifica deportările. Un alt activist, identificat doar ca Alexander, a declarat că cluburile sportive populare printre minorităţile etnice au fost percheziţionate în mod regulat în ultimele două luni.

„Se ştie de mult timp că autorităţile ruse privesc cu suspiciune activitatea sportivă de masă în rândul minorităţilor etnice, considerând aceste cluburi „terenuri de reproducere pentru extremism””, a declarat Alexander pentru postul de ştiri finanţat de SUA. „După atacul de la Crocus, forţele de ordine au făcut ronduri regulate la sălile de sport „non-slave”, ca şi cum ar fi treaba lor de zi cu zi.”

Atacul din martie 2024 de la Primăria Crocus, care ar fi fost comis de cetăţeni tadjici, a declanşat reţineri masive de migranţi în întreaga ţară. Anul trecut, Rusia a deportat peste 80 000 de cetăţeni străini - de aproape două ori mai mulţi decât în anul precedent, potrivit Serviciului federal al executorilor judecătoreşti din Rusia.

Represiunea a fost facilitată şi mai mult de noile reglementări care au intrat în vigoare la începutul lunii februarie, care simplifică procedurile de deportare şi extind utilizarea „registrului persoanelor controlate” al Rusiei. Persoanele înscrise în acest registru se confrunta cu restricţii severe, inclusiv interdicţia de a călători, de a deschide conturi bancare, de a conduce vehicule, de a se căsători şi de a trimite mai mult de 30 000 de ruble (365 USD) pe lună - blocând efectiv transferurile de fonduri.

Între 16 şi 23 aprilie, Sever Realii a raportat peste 200 de cazuri de reţineri ilegale ale migranţilor şi ale bărbaţilor în vârstă de încorporare numai în Moscova şi Sankt Petersburg, ceea ce sugerează că ritmul reţinerilor se accelerează pe măsură ce autorităţile încearcă să completeze rândurile militare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor