Poliţia norvegiană ar fi putut să-l împiedice pe Breivik să comită masacrele de anul trecut - raport

Anders Behring Breivik (in rosu) parasind tribunalul intr-o masina a politiei in Oslo, la 25 iulie 2011.
Anders Behring Breivik (in rosu) parasind tribunalul intr-o masina a politiei in Oslo, la 25 iulie 2011. (Jon-Are Berg-Jacobsen / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
13.08.2012

Poliţia norvegiană ar fi putut să-l împiedice pe Anders Behring Breivik să plaseze bomba în centrul capitalei Oslo şi să comită masacrele din insula Utoya, de anul trecut, se arată într-un raport independent, citat de BBC.

Nu este prima dată când poliţiştilor li se reproşează că le-a luat prea mult timp până au ajuns pe insulă.

Breivik a recunoscut că a ucis 77 de persoane şi a rănit peste 240 în Oslo şi pe insulă, motivând că a vrut să scape Norvegia de musulmani.

Un verdict în cazul său va fi dat la 24 august.

Ancheta, condusă avocatul Alexandra Bech Gjoerv, relevă faptul că atacul asupra clădirii guvernamentale din Oslo putea fi împiedicat dacă se aplicau măsurile de securitate stabilite anterior. O operaţiune mai rapidă a forţelor de poliţiei ar fi dus la prinderea mai repede a lui Breivik.

Autorii anchetei se întreabă de ce strada din apropierea biroului premierului nu a fost închisă traficului, aşa cum se recomandase cu 7 ani în urmă.

Potrivit raportului, la 10 minute după explozia bombei din Oslo, un trecător a sunat la poliţie şi a oferit o descriere bună a suspectului. Operatorul care a preluat mesajul l-a trimis mai departe, dar abia după două ore a existat o reacţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor