Poliţia confiscă un tun şi şase câini ogari

Parcul Herăstrău, Poliţia lolcală a sectorului 1, poliţişti călare
Parcul Herăstrău, Poliţia lolcală a sectorului 1, poliţişti călare (Epoch Times România)
Loredana Diacu
27.12.2013

În urma unei serii de controale vizând braconajul şi vânătorile organizate ilegal, poliţiştii au descoperit (cu surprindere?), în curtea casei unui bărbat din localitatea Eliseni, judeţul Harghita, un tun. Tunul a fost confiscat. Conform unor surse locale, persoana la care s-a descoperit tunul ar fi nimeni altul decât preotul satului Eliseni, comuna Secuieni.

Arma, perfect funcţională, a fost introdusă ilegal în ţară, din Ungaria şi nu a fost ţinută chiar ascunsă de către posesor. Dimpotrivă, tunul a fost folosit în 2012, la zilele localităţii, când s-au tras salve omagial-sărbătoreşti fără ca autorităţile locale să se fi autosesizat.

"Arma este o replică a unui tun din 1848, tip bombardă, de calibru mic, care a fost introdus ilegal în ţară din Ungaria, fără să fie anunţate Poliţia de Frontieră şi organele vamale, aşa cum prevede legea. Arma a fost ridicată şi urmează să se facă expertiza balistică", a declarat joi Şeful Biroului Arme, Exploziv, Substanţe Periculoase din cadrul Poliţiei Judeţene Harghita, comisarul şef Ştefan Teslovan, către corespondentul Mediafax.

Comisarul şef a mai precizat că acest gen de tun este folosit ca "tun de recuzită" în Ungaria.

Pe lângă tunul "de recuzită" cu afet, poliţiştii au mai confiscat 11 arme, dintre care şase letale, 130 de cartuşe 1.310 articole pirotehnice, 250 de kilograme de vânat şi şase câini ogari folosiţi la braconaj, în urma unei serii de controale făcute în 15 judeţe, la 94 de fonduri de vânătoare şi 416 vânători, potrivit Poliţiei Române.

Controalele au fost făcute în perioadele 13-15 şi 20-22 decembrie, în judeţele Botoşani, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Mehedinţi, Mureş, Olt, Teleorman şi Suceava.

"În cadrul acţiunilor, au fost verificate 94 de fonduri de vânătoare şi 45 de partide de vânătoare, au fost organizate 79 de pânde şi au fost controlaţi 416 vânători", arată joi Poliţia Română, într-un comunicat de presă, după confiscarea tunului şi a celor şase câini ogari.

Infractorilor li s-au deschis dosare penale, poliţia dând, de asemenea 20 de amenzi, pentru contravenţii privind vânătoarea şi protecţia fondului cinegetic şi pentru nereguli privind regimul armelor şi muniţiilor, valoarea însumată a sancţiunilor fiind de 2.800 de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor