Poliţia chineză ordonă evacuări în masă în mijlocul unor noi explozii în Tianjin

Focul înca arde la depozitul zguduit de explozii din oraşul Tianjin, nordul Chinei.
Focul înca arde la depozitul zguduit de explozii din oraşul Tianjin, nordul Chinei. (Captură Foto)

Noi explozii au zguduit oraşul chinez Tianjin sâmbătă dimineaţa la acelaşi depozit unde miercuri seara au avut loc două explozii puternice care au ucis zeci de oameni, conform CNN.

Potrivit agenţiei Xinhua, s-au reaprins focare de incendiu, trimiţând coloane de fum negru către cer.

Autorităţile au evacuat toate persoanele pe o rază de 3 km de la locul exploziilor, a raportat Beijing News, citând forţele de poliţie.

Exploziile iniţiale de miercuri, una dintre ele având echivalentul a 21 tone de TNT, au provocat cel puţin 85 de morţi şi peste 700 de răniţi şi au lăsat mii de oameni pe drumuri, susţin oficialii.

Oficialii din Tianjin susţin că nu reuşesc pe moment să ofere o listă detaliată cu toate chimicalele care sunt stocate în depozit.

Gao Huaiyou, director adjunct al Administraţiei pentru Siguranţa Muncii din Tianjin, a declarat vineri că depozitul este doar o unitate de stocare temporară. Materialele sunt păstrate acolo pentru scurt timp, după ce sosesc în port, înainte să fie transportate în alte locuri.

Totuşi, Gao a declarat că cianura de sodiu, o substanţă chimică foarte toxică care poate ucide rapid oamenii expuşi la ea, este una dintre substanţele depozitate.

Gao a declarat că sunt necesare investigaţii suplimentare pentru a se stabili cantităţile şi tipurile de chimicale din depozit.

Grupul pentru protecţia mediului Greenpeace, citând o secţie locală de monitorizare, consideră că printre celelalte chimicale periculoase depozitate în Tianjin ar putea fi şi carbura de calciu şi toluenul diizocianat.

Oficialii departamentului de pompieri susţin că substanţele chimice din depozit au luat foc, dar că pentru moment nu se ştie din ce cauză.

Pompierii chinezi au folosit apă pentru a controla focul, dar în cazul anumitor substanţe chimice apa nu este cel mai bun inhibitor pentru flăcări. Carbura de calciu reacţionează cu apa şi formează acetilena, care se poate aprinde.

Lei Jinde, un oficial din cadrul Ministerului chinez al Securităţii Publice, a declarat: „Am ştiut că există carbură de calciu în interior dar nimeni nu a ştiut dacă aceasta va exploda sau va lua foc.”

Autorităţile din Tianjin par să fie îngrijorate cu privire la modul de administrare a materialelor periculoase din port.

Un anunţ postat săptămâna trecută pe website-ul Administraţiei pentru Siguranţa Muncii din Tianjin susţine că oficialii oraşului au participat la o întâlnire cu directorii a peste 20 de companii care se ocupă cu administrarea de materiale periculoase în portul oraşului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe