Poliţia britanică opreşte un complot pentru asasinarea premierului May

Premierul britanic Theresa May.
Premierul britanic Theresa May. (Carl Court/Getty Images)

Doi bărbaţi se află în custodia poliţiei britanice după ce autorităţile au dejucat planul de asasinare a premierului Theresa May, potrivit Serviciului de securitate şi contraterorism al Marii Britanii (MI5).

Bărbaţii au complotat să o ucidă pe May prin detonarea unei bombe deghizate ca o valiză la porţile din Downing Street şi apoi să o atace pe premier cu cuţite, a declarat marţi directorul MI5, Andrew Parker, Cabinetului britanic.

Cei doi au fost arestaţi în 28 noiembrie în timpul unor raiduri în Londra şi Birmingham efectuate de MI5 şi forţele de poliţie.

Naa'imur Zakariyah Rahman, în vârstă de 20 de ani, din nordul Londrei şi Mohammed Aqib Imran, de 21 de ani, din sud-estul Birmingham-ului, urmează să fie judecaţi miercuri la Curtea Magistraţilor din Westminster.

Ei sunt acuzaţi de “intenţia de a comite acte de terorism” şi “pregătirea pentru punerea în aplicare a acestei intenţii”, potrivit poliţiei metropolitane.

Un purtător de cuvânt al Scotland Yard a refuzat să confirme publicaţiei The Independent că arestările efectuate au legătură cu un complot care a urmărit să o atace pe premierul May.

La rândul său, MI5 a precizat marţi că serviciile de securitate au dejucat 8 alte atacuri teroriste în Marea Britanie în ultimul an.

May a fost criticată pentru atenţia disproporţionată faţă de ceea ce premierul numeşte a fi o ameninţare din partea “extremismului islamist”, eşuând să observe creşterea ameninţării terorismului de extremă dreapta.

Datele Ministerului de Interne au arătat că aproape o treime dintre persoanele monitorizate pe baza programului antitero Channel au înclinaţii către ideologii de extremă dreapta şi sunt vulnerabili în privinţa radicalizării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe