Poliţia boliviană nemulţumită de salarii

Poliţist bolivian cu dinamită în jurul gâtului, ameninţând cu sinuciderea în timpul unei greve de pe 24 iunie 2012 în Cochabamba, Bolivia. (STR / AFP / GettyImages)
Jack Phillips
25.06.2012

Duminică, Bolivia şi-a desfăşurat armata pentru a prelua atribuţiile poliţiei, dată fiind greva organelor de poliţie din întreaga ţară ce a trezit temeri şi zvonuri în legătură cu o lovitură de stat.

Joi, ofiţerii de poliţie au preluat violent controlul asupra unei cazarme din capitala La Paz. Acest lucru l-a făcut pe ministrul Comunicaţiilor, Amanda Davila, să afirme că ofiţerii "pregătesc scena pentru o lovitură de stat", potrivit BBC.

Ofiţerii au adunat arme şi muniţii, declara Davila.

"Rapoartele de presă şi de informaţii indică acum că un scenariu de lovitură de stat prinde contur", a spus ea.

Cu toate acestea, ofiţerii au declarat că nu vor să răstoarne guvernul, ci doar doresc un salariu mai bun decât creşterea salarială de 7 la sută oferită de preşedintele de stânga Evo Morales. Ofiţerii câştigă în medie 117 dolari pe lună şi doresc o majorare de salariu până la 287 de dolari, a raportat CNN. O astfel de creştere le-ar aduce salariile la acelaşi nivel cu cele ale soldaţilor de rang egal.

Guvernul şi poliţia încă negociază salariile.

Poliţia care demonstrează este responsabilă pentru controlarea protestelor frecvente, de dimensiuni mari, ce au loc în La Paz.

Ombudsmanul Rolando Villena a afirmat că există motive de îngrijorare cu privire la siguranţa cetăţenilor, din moment ce nu mai există poliţia care patrula pe străzi şi oferea securitate.

"Suntem îngrijoraţi de neputinţa în care se află populaţia", a spus el. "Facem apel la ambele părţi să caute o soluţie în cadrul dialogului."

Potrivit Departamentului american de Stat, Bolivia este "o ţară cu un nivel infracţional" de la mediu la foarte mare, având loc răpiri frecvente. Cele mai recente date ale Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că Bolivia are o rată relativ ridicată de omucideri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor