Poliţia a percheziţionat birourile unei fundaţii promovate de premierul rus

Vladimir Putin în Sochi, Rusia (Oleg Nikishin / Getty Images)
Epoch Times România
19.04.2013

Poliţia rusă a percheziţionat joi birourile din Moscova ale Fundaţiei Skolkovo, un proiect high-tech promovat de premierul Dmitri Medvedev ca un răspuns la Silicon Valley, conform unui raport VOA.

Percheziţia va aprofunda speculaţiile că Medvedev nu a mai avut acordul preşedintelui Vladimir Putin, care a ameninţat în această săptămână că va concedia înalţi oficiali, într-un clip video considerat un avertisment pentru aliatul său pe termen lung.

Skolkovo a fost înfiinţată în anul 2010, când Medvedev era preşedinte, pentru a ajuta la formarea unor companii inovatoare în industria high-tech, în încercarea de a contribui la diversificarea economiei ruseşti dependente de petrol şi gaz.

Anchetatorii federali au declarat că percheziţia la birourile centrale ale fundaţiei din Moscova face parte dintr-o anchetă privind deturnarea de fonduri de la stat de către Skolkovo, care este condusă de Viktor Vekselberg, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia.

Viceprim-ministrul Vladislav Surkov, un fost consilier la Kremlin, a susţinut conducerea Fundaţiei Skolkovo şi a condamnat ceea ce el a numit eforturile de politizare a anchetei.

Deschiderea unei astfel de anchete în Rusia ar preceda de obicei, dar nu în mod necesar, depunerea unor acuzaţii penale. Comitetul de investigaţie federală care conduce ancheta îi raportează direct lui Putin.

Deşi Medvedev şi Putin au fost aliaţi pe o perioadă îndelungată, au existat zvonuri că s-a produs o ruptură între ei de când au schimbat funcţiile deţinute în luna mai, atunci când Putin a revenit la preşedinţie după ce a fost timp de patru ani prim-ministru.

Unii analişti politici susţin că Putin l-ar putea face pe Medvedev - în vârstă de 47 de ani - responsbil de situaţia economică tot mai precară din Rusia.

Clipul video de miercuri l-a prezentat pe Putin ameninţând să va concedia oficiali de rang înalt pentru eşecul punerii în aplicare a planurilor de cheltuieli sociale – responsabilitatea pentru acest plan revine în cele din urmă guvernului lui Medvedev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor