PNL va iniţia o moţiune simplă, dacă Avocatul Poporului nu contestă ordonanţa privind Legea Educaţiei

Klaus Iohannis, Primarul Sibiului
Klaus Iohannis, Primarul Sibiului (Epoch Times România)

Klaus Iohannis, preşedinte PNL şi potenţial viitor prezidenţiabil al alianţei PNL-PDL a declarat luni că liberalii vor iniţia o moţiune simplă în cazul în care Avocatul Poporului nu va contesta la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul Ponta a modificat Legea Educaţiei.

PNL îşi doreşte descentralizarea învăţământului, depolitizarea şi finanţarea corespunzătoare a sistemului de educaţie, a declarat Iohannis, afirmând că pentru aceasta este nevoie de un conses, ori acest deziderat nu se poate obţine decât prin negociere politică şi trecând legea prin Parlament, demers la antipozii iniţiativei Guvernului de a modifica legea educaţiei prin OUG, fără consultări.

Preşedintele PNL, a mai precizat că dacă Avocatul Poporului, căruia i s-a solicitat (inclusiv de către şeful statului) să conteste la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă, nu o va face, atunci PNL va iniţia o moţiune simplă care să fie dezbătută în sesiunea de toamnă.

„Guvernul a stat parcă după colţ şi a aşteptat să plece Parlamentul ca să iasă cu ordonanţă de urgenţă pe modificarea legii educaţiei. O modificare în aproape 100 de puncte nu este o modificare urgentă şi poate chiar necesară, ci este o schimbare totală a legii. (...) Dacă Guvernul ar fi dorit o modificare a legii educaţiei putea să vină în dezbatere publică, ba chiar mă mir de ce nu a făcut-o, fiindcă avem de a face cu un fenomen care se numeşte teleguvernare şi se putea explica excepţional de bine acolo tot ce doresc Guvernul şi primul ministru să schimbe în legea educaţiei", a declarat Iohannis, potrivit Mediafax.

Reamintim că, la începutul lunii iulie, guvernul a adoptat, fără consultări, o ordonanţă de urgenţă prin care aduce nu mai puţin de 97 de modificări la Legea Educaţiei, una dintre cele mai notabile fiind că oferă posibilitatea persoanelor private de a înfiinţa universităţi particulare, fondatorii respectivelor instituţii având posibilitatea de a-şi însuşi patrimoniul instituţiei, patrimoniu rezultat din taxele studenţilor pentru care nu au plătit impozite şi TVA, universităţile private fiind instituţii nonprofit.

Alte prevederi, extrem de criticate, introduse de OUG sunt organizarea celei de a treia sesiuni a bacalaureatului, posibilitatea efectuării doctoratelor la fără frecvenţă şi, nu în ultimul rând, amendamente ce le vor permite rectorilor să-şi păstreze funcţia pe viaţă.

Preşedintele Traian Băsescu i-a adresat o scrisoare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, cerându-i acestuia să analizeze posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale a României cu privire la Ordonanţa Guvernamentală de Urgenţă prin care Guvernul Ponta a modificat Legea Educaţiei, de o manieră considerată de unii specialişti în domeniu drept "un pact naţional" împotriva învăţământului.

La cinci zile de la adoptarea respectivului OUG, preşedintele Traian Băsescu i-a adresat o scrisoare Avocatului Poporului, cerându-i acestuia să analizeze posibilitatea de a ataca OUG-ul la CCR.

Avocatul Poporului, numit în funcţie de PSD, se pare că încă analizează cererea venită de la Cotroceni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne