"Eu am mai trăit prin experienţa unui prim-ministru iresponsabil" - Băsescu după eşecul negocierilor privind reducerea CAS

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

După eşecul consultărilor cu premierul Ponta pe tema reducerii CAS, preşedintele Traian Băsescu a ţinut luni o conferinţă de presă pe marginea discuţiilor purtate cu acesta precum şi cu ministrul de finanţe, Ioana Petrescu.

Preşedintele, care anunţase că nu va promulga legea pentru reducerea CAS-ului începând cu 1 octombrie decât dacă Guvernul vine cu soluţii realiste şi sustenabile pentru compensarea deficitului cauzat de reducerea CAS, a declarat că premierul şi echipa sa au venit nepregătiţi.

"Nu am ajuns la un acord din cauza incompetenţei Guvernului. Nu am avut argumente cifrice care să mă facă mai liniştit. S-a venit doar cu o afirmaţie: reducerea CAS scoate la suprafaţă munca la negru, creează locuri de muncă noi, argumente extrem de volatile. O echipă foarte nepregătită, singura abordare pe care o are şi premierul şi ministrul de Finanţe este politică." a declarat Băsescu, afirmând că se aştepta ca măcar Ministrul de Finanţe să vină cu o foaie A4,"în care să spună, un miliard vine de aici, altul de acolo, şi cu asta acoperim deficitul."

Preşedintele a mai explicat că, la fel ca orice român, agrează reducerea CAS însă această măsură trebuie luată în mod responsabil, nu cum o fac premierul şi echipa lui:

"Eu am mai trăit prin experienţa unui prim-ministru iresponsabil, Călin Popescu Tăriceanu, care a mărit pensiile, salariile şi ne-am trezit în situaţia din 2009-2010. Cu Parlamentul am mai avut o experienţă: creşterea salariilor profesorilor cu 50%.", a reamintit şeful statului alte decizii populiste şi "iresponsabile" luate în trecut.

Preşedintele a explicat că reprezentanţii Guvernului nu au fost în măsură să îi dea explicaţiile de care avea nevoie pentru a promulga legea, afirmând că guvernul însuşi, în expunerea de motive a adimis că reducerea CAS-ului va induce un deficit neacoperit de cinci miliarde.

"Nu aş vrea să fac o conferinţă de presă neplăcută, ştiu că nu sunt plăcute argumentele cu cifre, enunţurile sunt mai bune, dar tema e extrem de complicată." a declarat Băsescu care a explicat că, pe lângă cele 5 miliarde deficit ca urmare a reducerii CAS, România s-a angajat, prin Tratatul fiscal şi angajamentele transmise la Bruxelles pentru 2015, să aibă un deficit structural de 1%, ceea ce înseamnă reducerea deficitului bugetului cu 0,8-0,9%, adică circa 6 miliarde..ă

"Discutăm de 11 miliarde şi insistenţele mele de a afla ceva de la premier au fost un eşec În opinia mea este o măsură electorală pripită care va aduce taxe suplimentare la populaţie. Eu nu discut despre anul 2014, avem resurse, nu avem nicio problemă. Toate cifrele pe care eu vi le dau sunt pentru anul 2015. Aş pleca de la premisa că ideea legii este să acorde nişte facilităţi companiilor, dar ele vor fi recuperate bugetar de la populaţie: taxe directe, taxe indirecte. Nu vor putea trece la întocmirea bugetului 2015 fără să adauge nişte taxe. Tentativa cu Codul Fiscal s-a văzut, l-au retras pentru că era o problemă electorală, dar în mod cert vor reveni cu el.", a concluzionat Băsescu, referindu-se la tentativa guvernului de a majoră, prin modificarea Codului Fiscal, impozitelor pe terenuri, clădiri şi maşini.

Întrebat de presă care sunt riscurile reducerii CAS-ului în acest condiţii, Băsescu a explicat că principalele riscuri sunt ca România să devină din nou necredibilă iar dobânzile la împrumuturi să crească: "Creştere economică a încetinit şi în Germania, şi în Franţa, şi în Italia, Spania este încă în recesiune, piaţa căreia ne adresăm nu este foarte consolidată şi riscurile sunt să devenim din nou necredibili şi să ne crească dobânzile la împrumuturi".

"Eu îmi termin mandatul pe 21 decembrie. Din acest punct de vedere ar trebui să nu mă intereseze, exact cum am văzut declaraţia premierului în Evz că efectele reducerii CAS nu sunt problema lui, ci a Guvernului care vine. Dacă aş gândi la fel ca premierul aş spune nu e problema mea, eu nu o să mai fiu preşedinte, e treaba lor. Am văzut în 2008 cum şi-a bătut joc un guvern de banul public şi costul l-a suportat populaţia.", a mai declarat preşedintele, preluat de Hotnews.

Cât despre promulgarea/nepromulgarea legii şi atacarea ei la CCR, Băsescu a preferat să fie evaziv:

"Nu aş vrea să se repete, dar nici nu am mijloace să împiedic la nesfârşit publicarea legii, nu ştiu dacă o voi ataca, e o majoritate care a votat în unanimitate şi vă asigur că vor fi în parlament şi la anul şi poate când vor veni taxele suplimentare pe cetăţeni în timp ce beneficiul e numai la companii poate atunci îi veţi întreba. Deocamdată toată lumea mă întreabă pe mine de ce nu promulg legea." a afirmat Băsescu.