PNL şi PSD se duc la consultările cu Traian Băsescu pentru alegerea premierului ca alianţă USL, deşi este anticonstituţional

Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)
Ana Petrescu
11.12.2012

Liderul liberalilor Crin Antonescu, a declarat, marţi în cadrul unei conferinţe de presă, că PNL şi PSD va participa ca alianţă USL la consultările de la Palatul Cotroceni pentru alegerea funcţie de prim-ministru, atunci când Traian Băsescu va solicita o astfel de întâlnire cu partidele, lucru ce încalcă prevederile constituţionale.

“Da, mergem împreună. Sigur, în fond, putem să mergem împreună, putem să mergem pe rând, rezultatul este acelaşi. Speranţa, dacă există o speranţă în sensul că noi aşa, ducându-ne ca partide, am spune altceva decât spunem dacă ne ducem împreună, este una caraghioasă, este iluzorie. Însă, din punct de vedere simbolic n-are niciun rost ca după ce de atâtea ori, de câteva ori deja ne-am întâlnit în această formulă, preşedintele înţelegând şi acceptând faptul că este vorba despre o alianţă politică, scrisă la tribunal ca atare, acum să ne ducem pe rând”, a afirmat Antonescu.

Articolul 103, alineatul 1 din Constituţia României prevede ca “Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Antonescu: Ideea cooptării UDMR la guvernare creează foarte mare reţinere, ca să nu spun că nu este agreată în PNL

Preşedintele PNL Crin Antonescu a afirmat marţi, într-o conferinţă de presă ce a avut loc după şedinţa Biroului Politic Central al partidului, că ideea cooptării UDMR la guvernare nu este agreată în rândul liberalilor. Totuşi, liderul PNL a precizat că “există deschiderea pentru ca raporturile politice deschise între USL şi UDMR şi acolo unde este nevoie, în interesul general, al democraţiei”.

“Am discutat şi acest subiect fără a pune, însă, în discuţie şi o decizie. Nu avem elemente pentru a lua o decizie. Am discutat, suntem practic în consens. Există, evident, foarte mari rezerve faţă de cooptarea UDMR la guvernare, dar există deschiderea pentru ca raporturile politice deschise între USL şi UDMR şi acolo unde este nevoie, în interesul general, al democraţiei, în interesul fiecăreia dintre formaţiuni, să existe discuţii pe orice subiect. Dacă însă este vorba despre guvernare, este evident că o asemenea idee creează foarte mare reţinere, ca să nu spun că nu este agreată în PNL”, a explicat Crin Antonescu.

Întrebat de un jurnalist dacă va fi încheiat un acord parlamentar între USL şi UDMR, Antonescu a răspuns că rămâne de văzut dacă se va lua această decizie, având în vedere că există mai multe variante de lucru şi că PNL va discuta cu liderii formaţiunii maghiarilor până la sfârşitul săptămânii acesteia.

“Există multe variante, dar trebuie să avem o primă discuţie cu reprezentanţii UDMR, care va avea loc foarte curând, probabil că săptămâna aceasta. Nu putem fi expliciţi câtă vreme nu am avut nişte discuţii în care să vedem exact dacă şi sub ce formă va exista o colaborare între USL şi UDMR”, a completat Antonescu.

Liderul liberalilor a ţinut să precizeze că nu există divergenţe în interiorul alianţei USL în legătură cu subiectul colaborării cu UDMR, dar că nu este în situaţia de a încerca să-l convingă pe Victor Ponta de lipsa necesităţii cooptării UDMR la guvernare.

“Noi, cu PSD suntem în contact în fiecare zi, discutăm împreună. Ceea ce vreau să afirm categoric este că în USL nu există nici un fel de tensiune sau divergenţă pe această temă sau pe altele. Nu sunt în situaţia de a-i convinge de ceva sau nu pe cei de la PSD”, a concluzionat preşedintele PNL.

După ce anunţase începerea luni a discuţiilor cu UDMR pentru formarea unei majorităţi constituţionale, premierul Ponta a revenit asupra declaraţiei sale după ce a fost intens criticat de liberali. Ponta a recunoscut că la nivelul USL nu a fost luată formal o decizie privind colaborarea cu UDMR şi că declaraţia pe care a făcut-o reprezintă doar părerea sa personală.

"Nu s-a luat nicio decizie cu UDMR. Eu am spus ceea ce cu Crin Antonescu am discutat la nivel informal, deciziile se pot lua doar formal în cadrul conducerilor, al grupurilor parlamentare. Nu există în acest moment nicio decizie de colaborare cu altcineva a USL, există însă o intenţie a mea şi a lui Crin Antonescu de a încerca să aplicăm ceea ce am promis în campanie, şi anume o politică de reunificare a României, de reprezentare a tuturor intereselor. Am vrut să dau un prim semnal, nu facem o majoritate prin care să îi cotropim pe ceilalţi, să omorâm maghiari, pedelişti sau... Eu vreau să folosim această majoritate tocmai pentru a face invers decât a făcut Traian Băsescu, şi anume să reunific societatea românească", a afirmat Ponta, la RTV.

Pe de altă parte, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că apreciază gestul lui Ponta şi că, după ce va afla rezultatele finale ale alegerilor, UDMR va începe discuţii cu USL. Din primele calcule, maghiarii vor avea în viitorul Parlament zece deputaţi şi şase senatori aleşi în mod direct, printre ei numărându-se Kelemen Hunor, Borbely Laszlo şi Marko Bela.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor