PMP avertizează: Deputaţii vor din nou superimunitate

Eugen Tomac, preşedinte PMP
Eugen Tomac, preşedinte PMP (Epoch Times România)

Deputaţii români vor să capete superimunitate, dar au memorie scurtă în contextul în care magistraţii Curţii Constituţionale au respins deja acest gen de imunitate pe care încearcă acum să o obţină, a transmis formaţiunea condusă de Eugen Tomac în cadrul unui comunicat de presă.

Mai precis, deputaţii vor să schimbe regulamentul Camerei, astfel încât "cererea (de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului) trebuie să conţină indicarea cazului prevăzut de Codul de procedură penală şi motivele concrete şi temeinice care justifică luarea măsurii preventive sau dispunerea percheziţiei".

Din comunicatul remis reiese însă că, în 2013, judecătorii Curţii Constituţionale au respins o prevedere asemănătoare deoarece, după modificările aduse de deputaţi şi senatori, se ajungea la "concluzia că Senatul sau Camera Deputaţilor se pot pronunţa asupra calificării juridice a faptei imputate sau asupra temeiniciei acesteia".

"Cu alte cuvinte, Senatul sau Camera Deputaţilor se transformă în instanţa de judecată, situaţie cel puţin aberantă într-un stat de drept în care funcţionează separaţia puterilor în stat. Şi în prezent, zidul pe care îl face Parlamentul în jurul unor parlamentari (exemple recente: Varujan Vosganian, Laszlo Borbely) produce un prejudiciu de imagine uriaş pentru România, menţinerea MCV, întârzierea intrării în spaţiul Schengen, decredibilizarea României în Uniunea Europeană, pentru că nu îndeplineşte criteriile politice din Tratatul de la Copenhaga, referitoare la separaţia puterilor în stat", a transmis PMP.

"Săptămâna aceasta Parlamentul dă un test important: se opune cercetării senatorilor Vâlcov, Şova, deputatului Nicolescu, sau dă cale liberă justiţiei să-şi facă datoria rezultată din Constituţie şi legile ţării. Dacă se opune, rezultă că parlamentarii n-au înţeles nimic din votul românilor din 16 noiembrie, lucru ce nu va rămâne nesancţionat la viitoarele alegeri din 2016", se mai afirmă în cadrul comunicatului citat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne