Pleşu: Cei care se mobilizează la vot înghit, la nesfîrşit, păcălelile găunos stângiste debitate de aceleaşi personaje

În jur de 60% dintre români n-au avut o motivaţie suficientă ca să meargă la urne, iar cei care s-au mobilizat au înghiţit din nou păcălelile găunos stângiste debitate de aceleaşi personaje care stau la rampă de ani întregi, a atras atenţia Andrei Pleşu.
Andrei Pleşu
Andrei Pleşu (Florin Chirilă)

Alegerile parlamentare din acest an n-au provocat nici "analiştilor", nici cetăţeanului de rând cine ştie ce surprize, a remarcat scriitorul Andrei Pleşu, într-un articol publicat în Dilema Veche.

"Era clar că PSD-ul va cîştiga (chiar dacă procentele sînt cam pipărate), era clar că liberalii au fost inapţi şi inepţi din punct de vedere electoral, era clar că sudul teleormănean şi Oltenia vor livra, încă o dată, un "model" de disciplină electorală. Sînt şi două veşti consolatoare: USR a obţinut un rezultat neaşteptat de bun, iar partidele de extremă demagogică n-au avut deloc succesul pe care "românismul" lor crîncen îl promitea", a precizat Pleşu.

Scriitorul a observat totuşi câteva noutăţi: prezenţa la vot a fost mai mare la oraş decât la ţară (poate şi pentru că numărul sătenilor strămutaţi în mediul urban a crescut), Transilvania a fost mai inertă ca de obicei, PMP a obţinut o victorie "la aţă", sub ALDE şi sub UDMR (în ciuda energiei ofensive a liderului său). Nici un independent, de la Theodor Paleologu la Elena Udrea, n-a căpătat votul necesar pentru a intra în forul legislativ al ţării.

"Ar fi însă cazul ca PSD, în ciuda marşului său glorios, să nu se bizuie pe un sprijin popular spectaculos. De fapt, au obţinut 45% dintr-un total de 40% de votanţi. Adică, dacă aritmetica mea e bună, din optsprezece milioane de alegători, au fost pro-PSD vreo trei milioane şi jumătate. Nu e rău, dar nici euforic", a subliniat Pleşu.

Potrivit scriitorului, oricum 60% dintre români n-au avut o motivaţie suficientă ca să meargă la urne, adică sunt resemnaţi, convinşi că, orice-ar fi, nu se poate schimba mare lucru.

"Iar cei care se mobilizează înghit, la nesfîrşit, păcălelile găunos stîngiste debitate de aceleaşi personaje care stau la rampă de ani întregi. În această situaţie, nu ne pot ajuta decît cîteva aforisme şi strigături strămoşeşti: "Asta-i situaţia!", "N-o fi dracul chiar atît de negru!", "Nu mor caii cînd vor cîinii!", "Caii trag, boii mănîncă!" etc. Ne vedem, dacă ne ţin puterile, peste patru ani…", a afirmat Pleşu.

Pentru a citi integral articolul intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne