Liiceanu: Dacă PSD şi ALDE câştigă alegerile, atunci asupra României se va aşterne noaptea

"Deci vă spun cu toată încredinţarea: am senzaţia că dacă va câştiga PSD cu ALDE, România se va duce de râpă. Fără nicio exagerare. Vă spun, vântul care bate peste noi nu este unul de veselie", a tras un semnal de alarmă filozoful Gabriel Liiceanu.
Gabriei Liiceanu
Gabriei Liiceanu (Epoch Times România)

Dacă alegerile parlamentare vor fi câştigate de PSD şi ALDE, atunci asupra României se va aşterne noaptea, ţara se va duce de râpă, fără nicio exagerare, a opinat filozoful Gabriel Liiceanu, în cadrul dezbaterii "Proiectul de ţară, între politică şi tehnocraţie", organizată de Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22.

"Nu de puţine ori în aceşti ultimi ani am fost întrebat de cunoştinţe, de prieteni, cum e cu putinţă ca oameni condamnaţi penal sau oameni cu probleme în justiţie să poată să ajungă candidaţi pe listele unor partide şi după aceea parlamentari. Şi le-am răspuns în general că, precum în toate ţările Uniunii Europene, nu se pot suspenda odată cu condamnările penale sau cu cercetările în justiţie drepturile civile", a declarat Liiceanu.

Cum se face, a fost întrebat mai departe filozoful, că în parlamentele din celelalte ţări din UE nu există oameni care sunt cercetaţi penal sau condamnaţi, la care el a replicat: "păi nu sunt puşi de partide pe liste şi nu sunt puşi, pentru că dacă i-ar pune, şi-ar pierde creditul electoratului".

"Atunci, cum se face ca România este singura ţară, să zicem, care în clipa în care partidele propun pe listele lor candidaţi cu probleme penale aceştia sunt aleşi de electorat?! Evident răspunsul este: electoratul român este unul care nu are cultură politică, iar partidele care pun asemenea oameni pe liste şi îi împing în Parlament ştiu exact că beneficiază de ignoranţa politică a unui electorat", a precizat Liiceanu, vorbind despre marea problema a "Parlamentului borfaşilor".

Mai sunt câteva zile până la alegerile parlamentare, iar listele partidelor care au şansă să formeze majoritatea în urma scrutinului - PSD şi ALDE - sunt pline de candidaţi cu probleme penale.

"În orice caz, faptul că noi trăim în clipa de faţă cu asemenea liste electorale şi în curând ne vom trezi prin neşansă, prin dramă, prin tragedie aş spune, cu toţi aceşti oameni în Parlament, ne face să credem că am intrat într-un cerc vicios care se bazează pe lipsa de educaţie a electoratului şi care ne va împinge într-o tragedie din care nu vom mai şti cum să ieşim. Deci vă spun cu toată încredinţarea: am senzaţia că dacă va câştiga PSD cu ALDE, România se va duce de râpă. Fără nicio exagerare", a subliniat Liiceanu.

Potrivit filozofului, gradul de manipulare la care este expus poporul în clipa de faţă are la bază evident hibe enorme în educaţie. Faptul că de 27 de ani situaţia mentală a populaţiei noastre se degradează din cauză că învăţământul a fost făcut vraişte explică situaţia în care am ajuns.

"Nu ne aşteptăm la un miracol şi într-adevăr merită să fim conştienţi că dacă lucrurile nu ies în varianta dorită (cu Cioloş premier după alegeri - n.r.), atunci asupra României se va aşterne noaptea, fără nicio exagerare. Liviu Dragnea a spus deja că ministrul Justiţiei va fi numit dintr-un partid politic. Grija acestor oameni va fi să fure şi să nu poate fi pedepsiţi. Ne-am obişnuit cu asta. Ştim ce s-a întâmplat şi nu se vor schimba de la o zi la alta", a afirmat Liiceanu.

Filozoful a explicat că regula fundamentală a unui adevărat stat democratic este ca oamenii aleşi să-i slujească pe ceilalţi, ca reprezentanţii să îi slujească pe reprezentaţi.

"După Colectiv, răbufnirea enormă care a urma în societatea civilă a fost legată exact de acest lucru – oamenii ăştia, ştim prea bine, de 26-27 de ani nu ajung acolo ca să slujească poporul ci ca să slujească interesele lor de grup. Ajung în Parlament cu o misiune specială dată de partidul lor pentru interesele membrilor partidului lor. Aroganţa pe care o capătă este uriaşă şi această aroganţă, pe oameni cu nivelul nostru de luciditate şi de cultură, ne scoate din minţi", şi-a exprimat nemulţumirea Liiceanu, adăugând că aceşti politicieni sunt atât de versaţi încât au canalizat furia maselor pe numele franţuzesc al premierului - Julien - şi nu pe grozăviile pe care la fac ei.

"Deci premisa de la care plecăm este că şi-au făcut treaba şi au ştiut încotro să ducă furia maselor. (...) România va intra într-un blocaj. În raport cu asta, se pare că Cioloş a făcut cât a putut. Senzaţia pe care o lasă multora este că ar fi putut să facă mai mult pentru ca să nu ajungem la acest blocaj. Vă spun, vântul care bate peste noi nu este unul de veselie", a apreciat Liiceanu.