Platforma DA solicită referendum legislativ în vederea anulării noii legi electorale

Modificarea sistemului electoral operată de tandemul Plahotniuc-Dodon este un derapaj anti-democratic şi anti-european, consideră Platforma DA, care solicită iniţierea unui referendum legislativ în vederea anulării legii sistemului mixt de vot.
Andrei Năstase, liderul Platformei DA
Andrei Năstase, liderul Platformei DA (The Epoch Times România)

În contextul declaraţiilor de marţi din Parlamentul European privind condiţionarea finanţării Republicii Moldova de modificarea sistemului electoral prin trecere la sistemul mixt de vot, Platforma Demnitate şi Adevăr a venit cu o iniţiativă către Parlament, solicitând stabilirea în decurs de 15 zile, în conformitate cu cerinţele codului electoral, a datei unui referendum legislativ pe subiectul anulării noii legi electorale adoptată la 20 iulie.

„Modificarea sistemului electoral operată de tandemul Plahotniuc-Dodon este un derapaj anti-democratic şi anti-european care afectează grav sistemul parlamentar pluripartid”, a declarat Andrei Năstase, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit liderului Platformei DA, printre multiplele riscuri şi pericole generate de modificările electorale adoptate în special în ceea ce ţine de circumscripţiile uninominale pot fi următoarele:

- manipularea şi influenţarea rezultatului votului în favoarea propriilor candidaţi de către anumite cercuri de afaceri şi grupuri locale de interes;

- utilizarea resurselor administrative ale puterii actuale la nivel local pentru a avantaja candidaţii guvernării;

- coruperea alegătorilor, precum şi a deputaţilor aleşi în calitate de candidaţi independenţi;

- şantajul candidaţilor partidelor de opoziţie de către structurile coercitive aservite în vederea descurajării participării lor la alegeri;

- discriminarea alegătorilor din diasporă unde numărul de circumscripţii este insuficient, disproporţional cu numărul alegătorilor aflaţi peste hotare;

- încălcarea drepturilor electorale ale alegătorilor şi concurenţilor electorali din stânga Nistrului.

Totodată, politicianul a ţinut să amintească că „alianţa PD-PSRM” a aprobat modificările la codul electoral în lipsa unui consens naţional larg şi cu încălcarea crasă a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, ale OSCE, Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European etc.

„De dragul păstrării puterii, a averii şi libertăţii, având sprijinul forţelor radicale anti-europene, binomul Plahotniuc-Dodon atentează la parcursul democratic al Republicii Moldova, iar în consecinţă, ţara noastră riscă izolarea pe plan internaţional precum şi ratarea unei asistenţe financiare europene arhinecesare pentru soluţionarea multiplelor probleme cu care se confruntă oamenii, mai ale după furtul a zeci de miliarde de lei din vistieria statului”, a adăugat Năstase.

Vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a punctat că a urmărit dezbaterile de marţi din Parlamentul European, şi din cei 28 de europarlamentari care au ţinut discursuri, 23 au criticat „dur şi foarte dur ţara noastră”.

„Ziua de ieri a demonstrat foarte clar că Moldova a pierdut credibilitatea în faţa partenerilor externi. Niciodată relaţiile cu Uniunea Europeană nu au fost la un nivel atât de scăzut. Din punctul meu de vedere, modificarea sistemului electoral a fost ultima picătură care a convins europenii că regimul de la guvernare poate fi numit oricum, numai nu regim pro-european. Iată de ce noi insistăm şi vom insista cu toate metodele legale să anulăm acest vot mixt, deoarece el este periculos pentru societatea noastră, pentru viitorul cetăţenilor noştri şi pentru parcursul european al Republici Moldova”, a conchis Alexandru Slusari, conform privesc.eu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe