Şeful delegaţiei UE în vizită la PPDA: Nu vorbele frumoase sunt importante pentru noi, ci faptele reale

Ajuns la Chişinău, noul şef al delegaţiei UE, Peter Michalko a avut o întrevedere cu membrii PPDA, specificând că Uniunea Europeană vrea să vadă în R. Moldova un vecin şi un partener stabil şi prosper.
Peter Michalko, noul ambasador UE la Chişinău şi Andrei Năstase, liderul PPDA
Peter Michalko, noul ambasador UE la Chişinău şi Andrei Năstase, liderul PPDA (facebook.com / Andrei Năstase)

Preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA), Andrei Năstase, s-a întâlnit astăzi, la sediul formaţiunii, cu noul şef al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko. În cadrul întrevederii, Andrei Năstase a menţionat că şi-ar dori ca Uniunea Europeană să adopte o atitudine mai fermă în ceea ce priveşte derapajele antidemocratice şi abuzurile comise de actuala guvernare, care, deşi se declară pro-europeană, este profund viciată de autoritarism, mimând procesul reformator.

Printre principalele probleme cu care se confruntă cetăţenii Republicii Moldova, Preşedintele Platformei DA a menţionat sărăcirea progresivă a populaţiei, corupţia endemică, încălcarea drepturilor la libertatea de exprimare, de informare, la libera circulaţie, la justiţie corectă etc., aservirea totală a postului public de televiziune Moldova 1 actualei puteri, pericolul schimbării sistemului electoral prin cel mixt, persecuţiile fără precedent asupra protestatarilor antiguvernare.

„Aşa-zisa stabilitate din Republica Moldova este una falsă. În urma unui joc geopolitic dubios, afişat public de Plahotniuc şi Dodon, care, de facto, se preocupă doar de bunăstarea lor proprie, societatea este divizată profund. Noi, împreună cu societatea civilă, nu am renunţat la lupta anticorupţie, nu am cedat în privinţa sistemului mixt de vot şi vom continua demersurile noastre constituţionale privind anularea acestuia.

Concomitent, Platforma DA a făcut zeci de propuneri de reformare a mai multor domenii ale economiei naţionale, a sistemului de pensionare, de protecţie a businessului mic şi mijlociu, a producătorilor autohtoni, dar şi a mecanismelor de combatere a corupţiei, de confiscare extinsă a averilor ilicit dobândite de procurori, judecători şi înalţi funcţionari corupţi. Toate astea, însă, au fost ignorate de regimul oligarhic, care aruncă ţara într-o zonă gri, mizând doar pe dezbinarea societăţii şi pe retorica geopolitică, în spatele căreia îşi ascunde lipsa de rezultate benefice pentru oameni ”, a afirmat Andrei Năstase, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

În acelaşi timp, vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, a vorbit despre dificultăţile de promovare a valorilor europene în teritoriu, unde dezamăgirea a atins cote maxime, iar încrederea cetăţenilor în vectorul european de dezvoltare a scăzut catastrofal din cauza actualei guvernări.

„PD a făcut tot posibilul ca Dodon să ajungă preşedinte, iar adoptarea votului mixt va conduce la unul din două finaluri: sau vor câştiga ireversibil forţele anti-europene, reprezentate oficial astăzi de Dodon, sau va fi instaurată o dictatură clasică, justificată de Plahotniuc prin necesitatea „păstrării” vectorului european”, a explicat Alexandru Slusari.

La rândul său, Peter Michalko a menţionat că Uniunea Europeană vrea să vadă în Republica Moldova un vecin şi un partener stabil şi prosper, iar relaţia dintre cele două entităţi să fie reglementată clar de prevederile Acordului de Asociere.

„Preocuparea UE rămâne a fi respectarea standardelor democratice, prioritară fiind reforma justiţiei şi funcţionarea instituţiilor statului. Subliniez, toate cazurile în care există suspiciuni că ar fi încălcate drepturile oamenilor, vor fi examinate. Nu vorbele frumoase sunt importante pentru noi, ci faptele reale”, a afirmat ambasadorul UE la Chişinău, adăugând că intenţionează să se deplaseze şi în alte localităţi din Republica Moldova, pentru a cunoaşte nu doar situaţia din Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe