Igor Boţan: Plahotniuc vrea ca Turcia să creadă că stabilitatea Moldovei i s-ar datora acestuia

Liderul PD, Vlad Plahotniuc, încearcă să transmită partenerilor externi mesajul că el este persoana care rezolvă problemele în Moldova, doar că pentru a ajunge să efectueze vizite în acest sens, acesta recurge la lobbyşti de milioane de dolari sau euro, a specificat Boţan.
Igor Boţan
Igor Boţan (Florin Chirilă/Epoch Times România)

Vizita liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, în Turcia unde s-a întâlnit cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în aceeaşi perioadă în care acolo se afla şi preşedintele rus, Vladimir Putin, directorul executiv al Asociaţiei ADEPT, Igor Boţan o consideră deloc întâmplătoare, specificând că „domnul Plahotniuc atunci când îşi programează activităţile are în vedere anumite lucruri şi le aranjează din timp”.

„Pe plan extern, domnul Plahotniuc recurge la lobbyşti, în Occident semnează contracte foarte costisitoare, de milioane de dolari sau euro, pentru a ajunge în cancelariile marilor puteri. În America a putut prin aceste companii să aibă contacte cu senatori, cu congresmeni şi cu adjunctul Secretarului de Stat; la Bruxelles, de asemenea, prin companii de lobby a ajuns să se întâlnească chiar şi cu comisari; în Orient, lucrurile stau puţin altfel”, a declarat analistul politic în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Şi dacă la prima vedere ar părea că Plahotniuc ar fi mers pe urmele preşedintelui RM, Igor Dodon, care s-a întors recent din Turcia cu o aşa-zisă promisiune că i se vor da bani pentru reparaţia sediului distrus al Preşedinţiei, atunci, în opinia directorului executiv al Asociaţiei ADEPT, Plahotniuc ar merge pe urmele lui Candu, care a fost acum câteva zile la Ankara, unde s-a întâlnit cu preşedintele Erdogan. Mai mult decât atât, Igor Boţan consideră că Andrian Candu a făcut lobby pentru Plahotniuc, aceasta fiind şi deosebirea faţă de cum se întâmplă cu Occidentul.

Totodată, prin intermediul unor astfel de vizite, Plahotniuc şi-ar dori să transmită tuturor mesajul că el este persoana care rezolvă problemele în Republica Moldova, iar stabilitatea i s-ar datora în special lui, lucru acceptat de partenerii occidentali ai Moldovei, pentru că aşa este strategia lor, consideră Boţan.

„La hotarele Uniunii Europene trebuie să fie pace, linişte, iar toate schimbările care urmează să aibă loc, trebuie să aibă loc prin metode electorale. De aceea, am văzut atitudinea Occidentului faţă de schimbarea sistemului electoral. Occidentul şi-a exprimat insatisfacţia faţă de aceste schimbări, dar, de dragul stabilităţii, cooperează cu domnul Plahotniuc. În Orient, aşa cum spuneam, este important pentru domnul Plahotniuc să ne arate că nu este adevărat că ar fi o persoană cu care înalţii demnitari şi şefi de state nu doresc să dea mână”, a comentat expertul.

Cât despre SRI sau FSB, care ar fi trebuit să clarifice dacă Plahotniuc este într-adevăr „coordonatorul Republicii Moldova”, aşa cum i se mai spune, Igor Boţan a specificat că „aceste servicii cunosc foarte bine realităţile din Republica Moldova, dar s-ar putea ca pentru ele o persoană vulnerabilă să fie una dorită în funcţii înalte, pentru că atunci se poate trage de sfori, s-ar putea găsi păpuşari şi pentru păpuşar. Putem doar presupune”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe