Platforma DA: Guvernarea Chicu-Dodon acţionează împotriva intereselor businessului autohton

Agricultori din R. Moldova
Agricultori din R. Moldova (The Epoch Times România)

Platforma DA susţine că în ultima perioadă se atestă „o penibilă lipsă de coerenţă şi chiar ostilitate” manifestată de guvernarea Chicu – Dodon faţă de businessul mic şi mijlociu şi producătorii autohtoni din Republica Moldova. „În discursurile sale populiste, Dodon se proclamă promotor al politicilor sociale, în realitate însă acţiunile economice ale oficialilor sunt contrare intereselor businessului autohton.”

În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii Platformei DA, Andrei Năstase şi Alexandr Slusari au menţionat că autorităţile au micşorat inadmisibil Fondul de Dezvoltare Naţională în Agricultură fiind estimat la cel mai jos nivel din ultimii 5 ani - puţin peste 200 mln. lei. „PSRM, la comanda lui Dodon, a blocat în Parlament amendamentele legislative care facilitează accesul furnizorilor autohtoni la reţelele de supermarketuri.”

Platforma DA notează că a insistat să fie instituite condiţii mai drastice privind termenul de valabilitate a produselor importate, însă coaliţia parlamentară, a adoptat un set de reguli pentru importul produselor agroalimentare care, în detrimentul producătorilor autohtoni, favorizează companiile de import.

PSRM şi PD au blocat în Parlament iniţiativa Platformei DA privind prioritizarea produselor agroalimentare autohtone şi a întreprinderilor mici şi mijlocii în cadrul achiziţiilor publice. Mai mult, aceştia ar dori să majoreze până la 20% TVA pentru producţia agricolă şi a zahărului.

De asemenea, PSRM şi PD a respins, fără vreo argumentare plauzibilă, moratoriul pentru un an la controalele de stat ale întreprinderilor din businessul mic şi mijlociu, propus de Platforma DA pentru a stimula dezvoltarea acestui sector important al economiei.

Potrivit reprezentanţilor formaţiunii, guvernarea de la Chişinău a demonstrat şi o incapacitate obtuză (sau intenţionată) în a gestiona situaţia căderii cotaţiilor mondiale la ţiţei. „Pe când preţurile la motorină şi benzină ar fi trebuit deja să scadă cu peste 2 lei, în Republica Moldova preţurile la produsele petroliere abia de s-au micşorat cu 90 de bani.”

În concluzie, reprezentanţii Platformei DA au reiterat poziţia formaţiunii de a menţine drept prioritară politica de susţinere a producătorilor autohtoni şi a businessului mic şi mijlociu prin întreprinderea unui set de acţiuni precum promovarea iniţiativei legislative privind direcţionarea cotei de cel puţin a 3 % din cheltuieli bugetare către Fondul de Subvenţionare a Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Plafonarea veniturilor ritail-urilor în raport cu producătorii şi furnizorii mărfurilor şi asupra introducerii marjei preferenţiale pentru produsele agroalimentare autohtone şi a businessului mic şi mijlociu în cadrul achiziţiilor publice etc.

Business-urile mici şi mijlocii formează peste 90% din totalitatea de afaceri din R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe