'Planul Rajoy' pentru combaterea revendicărilor secesioniste a fost activat (revista presei spaniole)

Premierul spaniol Mariano Rajoy.
Premierul spaniol Mariano Rajoy. (JAVIER SORIANO / AFP / Getty Images)

China se ascunde după cenzură în scandalul paradisurilor fiscale, în capitala Ucrainei represiunea s-a soldat deja cu morţi, iar planul premierului spaniol Mariano Rajoy pentru frânarea revendicărilor secesioniste în Catalonia a fost activat, scriu joi cele mai importante cotidiene spaniole. În plus, acestea consemnează şi o schimbare în strategia de apărare a deţinuţilor condamnaţi pentru terorism, foşti membri ai ETA.

China se apără cu cenzura în faţa scandalului paradisurilor fiscale, scrie cotidianul El Pais, care a dezvăluit recent faptul că rude ale membrilor nomenclaturii deţin bani în bănci din ţări fără impozite mari. Beijingul a blocat paginile de internet ale cotidienelor internaţionale care au dezvăluit activităţile financiare pe care le au în afara ţării rudele nomenclaturiştilor şi încearcă să minimalizeze credibilitatea informaţiilor, fără să le dezmintă. Cotidianul El Pais scrie de asemenea, înainte de vizita preşedintelui columbian la Madrid, că, de acum, Columbia se luptă pentru pace şi reconstrucţie, întrucât Jose Manuel Santos are încredere că va ajunge la un acord cu gherila FARC pentru a atrage investiţii străine.

Cotidianul ABC anunţă o represiune soldată cu victime la Kiev, după ce moartea a cinci manifestanţi în confruntările cu poliţia a fost în măsură să crească şi mai mult tensiunile de pe străzile capitalei ucrainene.

Forţele politice naţionaliste din Catalonia - CiU şi ERC - au aprobat ultimul proiect de buget al reducerilor. Cotidianul La Vanguardia consemnează joi că proiectul de buget pentru 2014 îi va permite guvernului regional catalan să se bucure de doi ani de stabilitate.

Avocatul Íńigo Iruin este cel care preia controlul deţinuţilor membri ai ETA, după arestarea avocatei Arantza Zulueta, anunţă cotidianul La Razon. Acesta aminteşte că avocatul a servit drept intermediar în negocierile cu anteriorul guvern socialist şi a fost cel care a creat legal formaţiunile apropiate stângii radicale basce, Sortu şi Bildu. Potrivit cotidianului spaniol, noul avocat al militanţilor va promova transferul masiv al deţinuţilor în închisori din Ţara Bascilor şi Navarra.

Cotidianul El Periodico de Catalunya scrie că se activează 'Planul Rajoy', anunţat deja de premierul spaniol, în vederea frânării revendicărilor secesioniste de Catalonia. Guvernul central va publica cifre economice cu care să combată solicitările pentru independenţă, iar Partidul Popular, de la guvernare, va respinge în Congresul Deputaţilor propunerea de lege pentru delegarea competenţelor, în vederea organizării referendumului pentru autodeterminare. În plus, mai dezvăluie acelaşi cotidian catalan, Madridul a discutat cu Londra încă din luna decembrie a anului trecut, pentru a coordona strategiile în privinţa referendumurilor programate în Catalonia, respectiv Scoţia, anul acesta.

Cotidianul El Mundo scrie joi pe prima pagină a ediţiei tipărite că Barcelona îi va ceda lui Mas registrul cetăţenilor, pentru pregătirea referendumului ilegal. În schimb, la Madrid, conservatorii arată limpede că legislativul spaniol va respinge oricum cererea parlamentului regional din Catalonia de a delega competenţele, în vederea organizării consultării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe