Planul financiar pentru Cipru, JO 2020 şi succesul papei Francisc, în atenţia presei spaniole

Epoch Times România
18.03.2013

Planul de salvare financiară pentru Cipru, care comportă condiţii criticate drept dure şi nedrepte pentru cei care au depozite bancare se află luni în centrul atenţiei presei spaniole. Cu toate acestea, candidatura olimpică a Madridului pentru JO 2020, documente ale organizaţiei separatiste basce ETA sau o posibilă situaţie de spionaj asupra fostului trezorier al Partidului Popular, Luis Bárcenas, sunt subiecte care îşi fac de asemenea loc pe primele pagini ale ediţiilor tipărite ale cotidienelor spaniole de luni.

Planul de salvare se loveşte de un parlament divizat în Cipru, scrie cotidianul El Pais, semnalând că Nicosia şi troica negociază flexibilizarea impozitului pe economii, iar guvernul le dă asigurări oamenilor că va înapoia o parte din bani, cu încasările din vânzarea de gaze. În acelaşi timp, cotidianul citat mai notează şi că 'reţeta' cancelarului german Angela Merkel şi a FMI era şi mai dură, însă executivul comunitar, BCE, dar şi Spania şi Italia s-au opus unui impozit unitar pentru economii, de 12%.

Pe de altă parte, cea mai importantă ştire de pe prima pagină de luni a cotidianului El Pais este cea legată de faptul că Luis Bárcenas ar fi fost spionat, după ce s-a transformat într-o ameninţare pentru Partidul Popular. Pe fondul dezvăluirilor legate de presupusa contabilitate ascunsă a formaţiunii, sau de implicarea lui într-un caz de corupţie, cotidianul spaniol citat susţine că există un raport care indică un registru al apelurilor fostului trezorier, urmărite de pe un telefon al formaţiunii conservatoare.

Germania face Ciprul drept responsabil pentru impozitul asupra depozitelor, scrie cotidianul El Mundo. În plus, contrar celor scrise de El Pais, cotidianul spaniol citat mai scrie şi că ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schäuble, indică, dimpotrivă, faptul că BCE şi executivul comunitar ar fi responsabile de impozitele impuse, întrucât Germania 'ar fi acceptat doar garanţia depozitelor pentru conturi de peste 100.000 de euro'.

Cotidianul ABC scrie luni despre ambiţia unei ţări, Spania, de a găzdui în sfârşit nişte Jocuri Olimpice. Este vorba de cele din 2020, pentru care Madridul şi-a prezentat candidatura. Toţi suntem cu Madrid 2020, titrează cotidianul citat, şi aminteşte că luni începe amplul examen de patru zile, la care este supusă această candidatură în faţa delegaţiei Comitetului Olimpic Internaţional.

Ciprul dezbate între pedepsirea celor care au economii sau faliment, consemnează luni cotidianul La Vanguardia, cu precizarea că guvernul de la Nicosia vrea să renegocieze o 'penalizare' mai mică pentru cei care au mai puţini bani, în vreme ce este posibil să decreteze încă o zi în care băncile să rămână închise, pe fondul nesiguranţei generalizate.

Cotidianul La Razon publică luni, pe fondul aşteptării unei decizii a CEDO cu privire la sentinţele ce pot fi cumulate în cadrul condamnărilor membrilor organizaţiei separatiste basce ETA, documente care atestă că Inés del Río are un amplu trecut terorist şi că a făcut parte din aşa-numitul 'comando Madrid', care punea la cale masacre masive. Pe de altă parte, acelaşi cotidian spaniol scrie despre 'franciscomanie fără limite', după ce la prima slujbă de duminică oficiată de noul suveran pontif au fost depăşite toate aşteptările prezenţei credincioşilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor