Plahotniuc: CMC trebuia să pună primar interimar. Opinie: Interimatul s-a instituit în afara CMC

În cadrul unui briefing, Plahotniuc a declarat că PD este gata să sprijine Primăria Chişinău prin intermediul Guvernului, la care Sergiu Litvinenco s-a întrebat retoric dacă nu cumva Plahotniuc este purtător de cuvânt al Guvernului.
Vlad Plahontniuc, liderul PD
Vlad Plahontniuc, liderul PD (Captură Foto / privesc.eu)
Maria Maevschi
07.11.2017

După numirea de luni a primarului interimar al municipiului Chişinău, în persoana Silviei Radu, şi acuzaţiile aduse la adresa liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, că ar fi „reuşit să le impună chişinăuienilor un primar”, acesta din urmă a reacţionat, menţionând că socialiştii şi liberalii care deţin majoritatea în Consiliul Municipal Chişinău (CMC) ar fi trebuit să propună ei un primar interimar.

„Am văzut cu toţii cum socialiştii şi liberalii au ieşit în faţa opiniei publice practic cu aceleaşi idei, Plahotniuc prin atac raider, prin nominalizarea anumitor viceprimari a preluat primăria. Sună cunoscută melodia aceasta. Eu vreau să-i întreb pe Dodon şi Ghimpu: „Voi împreună ca partide deţineţi majoritatea în consiliul municipal şi atunci de ce nu puneţi voi un primar interimar, dacă aşa omogen exprimaţi nemulţumirea faţă de cei care au fost nominalizaţi ca viceprimari? De ce lăsaţi PD care are doar un singur consilier în CMC să vă pună primarul interimar şi viceprimarii?”, s-a adresat liderul PD, socialiştilor şi liberalilor în cadrul unui briefing de presă.

Mai mult decât atât, Plahotniuc a subliniat că împreună cu colegii din partidul pe care îl conduce a decis ca indiferent cine va conduce Primăria Capitalei vor găsim o cale de a conlucra activ cu primăria pentru eficientizarea activităţii acesteia, dar şi pentru eliminarea tuturor schemelor de corupţie care paralizează activitatea instituţiei. „Declar responsabil că la moment Partidul Democrat nu are nici un fel de aspiraţii politice în ceea ce priveşte primăria, dar este gata să sprijine prin intermediul Guvernului toate proiectele bune pentru capitală care vor fi în interesul cetăţenilor”, a afirmat Plahotniuc.

Într-o postare pe contul său de Facebook, membrul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Sergiu Litvinenco, a specificat că declaraţiile lui Plahotniuc legate de primăria Chişinău, privind desemnarea unui primar interimar de către membrii CMC, demonstrează că ei singuri nu au înţeles ce au făcut.

„Cu tot dispreţul pentru acest CMC, trebuie să recunoaştem că CMC nici nu a fost chemat să decidă cine va fi primarul interimar. Interimatul s-a instituit în afara CMC, de către un viceprimar cercetat penal (Nistor Grozavu n.r.), devenit primar interimar, care, la rândul său, a desemnat pe cineva viceprimar cu atribuţii de primar interimar; bineînţeles că totul s-a făcut printr-o acrobaţie juridică trasă de păr, interpretând cu rea credinţă legea, contrar spiritului ei, şi cu suportul/ajutorul organelor de drept”, se arată în mesajul lui Sergiu Litvinenco.

Cât despre declaraţiile lui Plahotiuc cu privire la sprijinul pe care îl va oferi Partidul Democrat primăriei prin intermediul Guvernului, Litvinenco s-a întrebat retoric: „Poate noi toţi am greşit? Poate Plahotniuc nu este uzurpator al puterii de stat, ci un purtător de cuvânt al Guvernului? Ce ziceţi, urmărim Monitorul Oficial poate găsim Dispoziţia Guvernului de numire a lui Plahotniuc în această funcţie?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor