Politicieni din Moldova: Ţara este condusă de lumea criminală

Dacă şi după prezentul amestec de crimă şi politică nu vor fi elaborate măsuri de dezincriminare a politicii moldoveneşti, statul de drept nu va mai exista, afirmă politologul Dionis Cenuşă.
Republica Moldova
Republica Moldova (facebook.com)

Vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandr Slusari menţionează că în orice ţară civilizată după un interviu ca cel dat de Proca Vitalie precum că Vlad Plahotniuc ar fi comandat omorul lui Gherman Gorbunţov a doua zi cetăţenii, fără chemarea politicienilor, ar fi ieşit în stradă să întrebe cine îi conduce.

„Eu pornesc de la ideea prezumţiei nevinovăţiei, dar am o întrebare. Cum Proca, condamnat prin hotărârile a doua instanţe de judecată pentru crime odioase, a ieşit din închisoare şi cine în perioada aceea deja controla totalmente justiţia în Moldova?

Cum Proca a primit într-o zi documentele legale pentru a pleca la Londra şi cine atunci controla Întreprinderea de Stat Registru? De ce a fost terorizată familia lui Proca aici în Chişinău, deşi anterior Venera Gasparean şi fiul ei David au sprijinit activ democraţii şi au avut relaţii mai mult decât de prietenie cu Constantin Botnari? Ce a căutat Cijicenco la Proca?”, comentează Slusari pe pagina sa de Facebook detaliile relatate de interlop.

Vicepreşedintele Platformei DA susţine că după interviul lui Vitalie Proca puzzle-ul său este pliat. „Eu ca cetăţean, care poate aplica logica elementară, am ajuns la concluzia că ţara mea este condusă nu doar de un proxenet şi escroc, ci şi de o persoană care a comandat un asasinat.”

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu constată că interviul lui Vitalie Proca este despre lumea criminală din Republica Moldova, care a ajuns să controleze ţara. „Domnule Procuror General Harunjen, şi de această dată o să vă faceţi că plouă?”

În context, politologul Dionis Cenuşă atenţionează că amestecul de crimă şi politică apărut în spaţiul public de la Chişinău poate avea un impact negativ asupra participării Republicii Moldova la Summit-ul de la Bruxelles privind Parteneriatul Estic din luna noiembrie. Rezolvarea cazului cunoscut de mult timp ar trebui să fie prin elaborarea unor măsuri de dezincriminare a politicii din Moldova. În caz contrar, statul de drept nu va mai exista.