Plagiator dovedit, numit secretar general al Institutului Cultural Român








Cristian Petcu
Cristian Petcu (psnews.ro)

Cristian Petcu, care în trecut a fost susţinut de PNL pentru consiliul de administraţie al TVR şi care are un verdict de plagiat dat de către Comisia de Etică a Universităţii Craiova, a fost numit secretar general al Institutului Cultural Român (ICR), relatează Libertatea.

Ordinul de numire este semnat de preşedintele ICR, Mirel Taloş.

Ca urmare a dezvăluirilor din România liberă, în care Cristian Petcu era acuzat de plagiat şi autoplagiat, el având două titluri de doctor în teologie şi istorie, în martie 2018, Comisia de Etică a Universităţii Craiova a ieşit cu verdict de plagiat pentru teza de doctorat în teologie. În respectiva teză, 59 de fragmente erau plagiate fie prin preluare ad litteram a textului, fără indicarea sursei, fie, cel mai frecvent, prin parafrazare incorectă, schimbându-se câteva cuvinte sau ordinea acestora, dar păstrându-se ideile şi argumentele autorului plagiat.

Comisia de etică a mai constatat că acuzaţia de autoplagiat este „pe deplin întemeiată” şi că în urma lui a rezultat un „autoplagiat de proporţii”: 32 de pagini, mai exact 17% din teza de doctorat în teologie, a fost copiată de Cristian Petcu din teza pe care acesta a susţinut-o în istorie.

Apărarea lui Petcu a fost că cele două teze de doctorat ale sale, „Organizarea Bisericii Ortodoxe Române în perioada interbelică (1918-1940) şi bazele ei canonice” şi ”Guvernarea Miron Cristea”, se referă la evenimente petrecute în acelaşi interval de timp, o serie de teme majore fiind astfel comune.

Articolul integral aici.