Pistrinciuc: ”Foaia de parcurs a guvernării, o fudulie. Realitatea vorbeşte despre lucruri contrare”

Deputatul PLDM a afirmat într-un interviu acordat Radio Europa Liberă că raportul prezentat luni de Andrian Candu şi Pavel Filip arată bine, doar că realitatea este cu totul alta.
Vadim Pistrinciuc
Vadim Pistrinciuc (Florin Chirila/Epoch Times)

.„Această Foaie de parcurs este mai mult aşa o foaie a fuduliei, dacă s-ar putea spune, fiindcă realitatea de la sine vorbeşte despre lucruri contrare. Primul lucru care trebuie să-l facem e să ne întrebăm: după aprobarea acestor legi sau documente este mai multă independenţă în justiţie, s-a clarificat oare cu independenţa instituţiilor regulatorii, avem mai multă libertate de expresie sau alte lucruri? Nu prea”, explică deputatul PLDM Vadim Pistrinciuc.

Potrivit liberal-democratului, guvernarea desfăşoară pe larg un proces de simulare. „Se votează, se imprimă foarte multe legi, unele dintre ele nu rele, chiar bune, că şi noi le-am votat, însă totul este făcut aşa încât ele să nu aibă niciun fel de conexiune cu realitatea sau cu sistemele de punere în aplicare a acestor legi. Ceea ce indică că, de fapt, guvernarea a încercat aşa un proces de simulare, dar nu unul simplu, unul complex, unul foarte profesionist făcut”, a precizat el pentru Europa Liberă.

În opinia sa, ”integrarea europeană nu înseamnă doar apeluri, foi de parcurs, foi de fudulie, dar înseamnă, de fapt, calitatea vieţii, nişte instituţii pe care cât de cât să poţi miza, abolirea justiţiei selective, cât mai multă transparenţă în instituţii - sunt foarte multe lucruri care din păcate degradează în Republica Moldova la moment”.

Pistrinciuc spune că cea mai mare realizare a actualei guvernări este că nu a schimbat retorica vizavi de integrarea europeană.„Veţi vedea şi analişti, şi societatea civilă, de opoziţie care spune foarte clar că ceea se întâmplă în paralel cu implementarea acestei Foi de parcurs, de fapt, este înregimentarea şi mai mare a acestei guvernări şi construirea unei verticale de la centru până la ultimul funcţionar din aceste instituţii care ar trebui măcar să dea semne de independenţă, eu nu vorbesc deja că ele să fie independente în totalitate. Nu avem nici mai multă calificare nici în sistemul bancar etc. (...) După mine, cea mai mare realizare a acestei guvernări este că măcar nu au schimbat retorica vizavi de integrarea europeană, dar o să ajungem să o vedem şi pe asta”, adaugă viceliderul PLDM.

Reamintim că preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi premierul Pavel Filip au prezentat luni un raport despre realizarea angajamentelor guvernării cuprinse într-o Foaie de parcurs privind agenda de reforme prioritare.

Citiţi şi interviul Epoch Times cu Vadim Pistrinciuc: R.Moldova riscă să ajungă un stat autoritar camuflat, de tip hibrid

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe