Pisica orientală cu păr scurt

Pisică orientală cu păr scurt
Pisică orientală cu păr scurt (Facebook)

Pisica orientală cu păr scurt are caracteristici asemănătoare siamezelor, fiind înrudită cu acestea. În jurul anilor 1950, interesul general al publicului pentru noi varietăţi şi noi rase îi face pe crescătorii americani şi britanici să-şi îndrepte atenţia către pisicile de tip siamez cu un colorit diferit. Această rasă de tip oriental a apărut în Marea Britanie, în jurul anului 1950, având ascendenţă asiatică şi isteţime britanică. Tot în aceşti ani, rasa a fost importată în Statele Unite, unde este înregistrată de CFA în anul 1972 sub numele "Oriental shorthair" (Orientală cu păr scurt) şi admisă în anul 1977 în campionat.

Pisica orientală cu păr scurt. Aspect

Orientala trebuie să aibă aceeaşi morfologie ca a siamezei: de tip longilin. Astfel, corpul trebuie să fie lung, zvelt, cu aceeaşi lăţime la umeri ca la şolduri. E susţinută de membre lungi şi fine, cele posterioare fiind puţin mai înalte decât cele anterioare. Labele sunt mici şi ovale iar gâtul lung şi subţire. Pisica orientală trebuie să aibă o talie mijlocie şi să fie musculoasă.

Este de preferat să aibă coada lungă, fină, terminată ascuţit; capul este în armonie cu corpul, faţa are conturul unui triunghi isoscel al cărui capăt e vârful nasului, iar baza, linia care uneşte vârfurile urechilor. Acestea vor fi mai degrabă mari, largi la bază, bine depărtate şi ascuţite. Laturile triunghiului trebuie să fie rectilinii, mai ales la îmbinarea dintre fălci şi bot.

Profilul este drept de la frunte până la vârful nasului, fără pinch sau stop. Nasul este lung, bărbia destul de puternică. Vârful nasului şi al bărbiei trebuie să fie în acelaşi plan vertical. Ochii migdalaţi, oblici spre nas, sunt destul de depărtaţi sunt verzi say albaltri.

Blana este foarte scurtă şi densă, cu păr fin şi culcat.

Varietăţile recunoscute la orientală sunt foarte numeroase: 160, dacă ne referim la Federaţia Internaţională a Felinelor.

Pisica orientală cu păr scurt. Comportament

Regăsim la pisicile orientale cu păr scurt esenţialul particularităţilor descrise la siameze, atât în ce priveşte caracterul, cât şi reproducerea. Astfel, de o mare vivacitate, pisica orientală se dovedeşte excesivă în reacţii.

Este foarte ataşată de stăpânul său, dar şi foarte posesivă, ceea ce ne face să spunem că are un comportament între cel al câinelui şi al pisicii. Orientalele cu păr scurt îşi urmează peste tot stăpânul, se culcă în poala lui sau chiar în pat cu el, dacă i se permite această apropiere.

Orientalele, în concluzie, sunt pisici care nu vor accepta să fie ignorate, trebuie să fie mereu în atenţia stăpânului, care trebuie să le arate toată dragostea, mângâindu-le. Le place foarte mult să se joace, aşadar nu vor rata nicio şansă în care au ocazia să participe la acţiune. Pot fi foarte geloase şi posesive cu stăpânii, deci dacă aveţi şi alte animale de casă nu este tocmai indicat să va luaţi o orientală, însă în unele situaţii poate fi chiar sociabilă şi prietenoasă, în special cu copiii sau cu alte pisici. Dacă aveţi şi un câine şi animalele se respectă reciproc între ele, nu vor apărea probleme.

Vocea lor reprezintă o altă caracteristică originală: este puternică, iar ele miaună de câte ori doresc ceva anume sau sunt nemulţumite.

Pisica orientală cu păr scurt. Îngrijire şi hrană

Pisica orientală având blana scurtă, mătăsoasă este uşor de întreţinut dacă este periată. Frecarea cu o cârpă umedă este utilă pentru îndepărtarea părului mort.

Pisica oriental cu păr scurt mai are nevoie de tăierea unghiilor şi curăţarea urechilor. Tăierea unghiilor se face la fiecare două săptămâni. Pentru a preveni problemele de dantură, este importantă perierea dinţilor cu o pastă de dinţi aprobată de medicul veterinar.

Pisica orientală este activă şi are nevoie de 80 de calorii pentru fiecare kilogram de greutate, în fiecare zi. Această pisică rar va mânca mai mult decât are nevoie şi vă va lasă să ştiţi de câtă mâncare are nevoie.

Pisica orientală este o pisică sănătoasă, în general. Problemele de sănătate ce pot afecta pisică orientală sunt aceleaşi ca la pisica siameză: strabism, probleme ale ficatului, cardiomiopatie, pietre la rinichi şi cancer.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură