'Piraţii' Dunării?: Anchetă în curs privind presupusa jefuire a unei barje ucrainene în sectorul românesc al fluviului

Compania ucraineană de navigaţie pe Dunăre a anunţat că barja ucraineană UDP-1724, izolată de restul convoiului în timp ce aştepta să fie tractată de un remorcher, a fost jefuită, la 4 ianuarie, în sectorul românesc al fluviului, după ce la bordul ei a urcat un grup de bărbaţi înarmaţi cu cuţite.
Epoch Times România
06.02.2012

Compania ucraineană de navigaţie pe Dunăre a anunţat că barja ucraineană UDP-1724, izolată de restul convoiului în timp ce aştepta să fie tractată de un remorcher, a fost jefuită, la 4 ianuarie, în sectorul românesc al fluviului, după ce la bordul ei a urcat un grup de bărbaţi înarmaţi cu cuţite. Compania a depus o plângere la Poliţia fluvială română, spunând ca a fost victima unui 'atac al piraţilor', fapt care a determinat Ministerul ucrainean de Externe, să-l convoace pe ambasadorul României la Kiev, informează duminică RadioFreeEurope/RadioLiberty (RFE/RL).

'Confirmăm aceste fapte, aceste evenimente, care au avut loc pe 4 ianuarie. Noi nu spunem că sunt piraţi', a declarat pentru RFE/RL purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleksandr Dikusarov. 'Sunt infractori care atacă nave, inclusiv ucrainene. În primul rând, am spus Ambasadei noastre de la Bucureşti să contacteze autorităţile române şi să obţină o explicaţie pentru incidentul care a implicat barja ucraineană pe Dunăre. Am fost asiguraţi că ancheta este în curs. Aşteptăm un răspuns', a precizat el.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului român de Externe, Doris Mircea, a declarat că o plângere oficială ucraineană a fost remisă Ambasadei române la Kiev, la 26 ianuarie, şi că a început o anchetă.

'Solicitarea a fost transmisă Ministerului de Interne din România, care este instituţia responsabilă de investigarea unor astfel de plângeri', a spus Mircea. 'Ambasada României la Kiev l-a informat pe ministrul de externe ucrainean cu privire la ancheta în curs de desfăşurare legată de presupusul atac asupra unei barje ucrainene de transport, în sectorul românesc al Dunării'', a precizat ea.

Mircea a mai adăugat că este pentru prima dată când a fost depusă o plângere oficială cu privire la un astfel de incident. Ministerul de Interne de la Bucureşti a precizat într-un e-mail pentru RFE)RL că nu există nicio înregistrare de incidente similare anterioare, în pofida unor relatări din mass-media bulgare şi ucrainene despre ''piraţi'' români care jefuiesc nave de transport.

Compania a declarat ca atacatorii au furat bani, combustibil, alcool, ţigări şi au ameninţat că îl aruncă peste bord pe căpitan. Niciun membru al echipajului nu a fost însă rănit.

Oare piraţii Dunării există?, se întreabă RFE/RL. Dacă prin aceasta se înţelege ceva asemănător cu piraţii somalezi, înarmaţi până în dinţi şi cerând milioane de dolari răscumpărare, atunci răspunsul este negativ.

Potrivit unor relatări din mass-media, echipaje de pe nave de transport de multe ori fură şi vând propria marfă iar apoi dau vina pe jaful 'piraţilor'.

Un oficial din anturajul anchetei privind pretinsul atac asupra barjei ucrainene a declarat pentru RFE/RL, cu condiţia anonimatului, că nu este vorba de piraterie, ci de contrabandă de nivel minor, care are loc de-a lungul fluviului.

Pescari săraci din sate romăneşti aflate de-a lungul Dunării urcă uneori la bordul unor barje pentru a cumpăra sau face schimb de bunuri. Deşeurile metalice de contrabandă au devenit una dintre mărfurile cele mai apreciate. Ei le cumpără ieftin de la marinari iar apoi le vând pe piaţa românească pentru un profit frumos. Marinarii, la rândul lor, încasează banii obţinuţi din furturi ale propriilor mărfuri.

Astfel de schimburi sunt adesea făcute pentru vodcă, băuturi alcoolice de casă, sau ''samagon'' cum este numit de pescarii lipoveni ce populează satele româneşti de-a lungul Dunării. Uneori spiritele se încing şi izbucnesc violenţe.

Cel mai probabil acest lucru s-a întâmplat pe 4 ianuarie, a declarat oficialul menţionat. Barja ucraineană, în timp ce aştepta ca remorcherul să o tragă prin porţiunea puţin adâncă a fluviului, s-a oprit într-un loc care nu s-a aflat sub supravegherea Poliţiei române, pentru a 'face o mică afacere' cu pescari lipoveni ce aşteptau pe mal. Pescarii au aproape întotdeauna asupra lor cuţite, nişte instrumente vitale ale comerţului lor.

Indiferent de afacerea pe care au făcut-o, probabil că irascibilitatea a degenerat în violenţă. Cu toate acestea, detaliile exacte sunt încă în curs de cercetare, a precizat oficialul. El a adăugat că din cauza reducerilor de personal, o medie de trei poliţişti acoperă porţiuni de 50 de km pe Dunăre, fapt care creşte ocaziile de furt. Pentru a soluţiona problema, a explicat oficialul, barjele care aşteaptă să fie trase ar trebui să acosteze numai în locuri fluviale supravegheate de autorităţile române. Acest lucru ar conduce la un profit mai mic, dar la mai multă siguranţă pentru echipaje.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor