Pirateria scade la nivel mondial, în special în Somalia

O patrulă somaleză de pază de coastă, Somalia, 30 martie, 2011.
O patrulă somaleză de pază de coastă, Somalia, 30 martie, 2011. (Tony Karumba / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
16.04.2013

Numărul de atacuri ale piraţilor este în scădere la nivel mondial, în special în largul Somaliei, unde piraţii au deturnat în trecut zeci de nave în fiecare an, potrivit unui nou raport.

Biroul Maritim Internaţional susţine că au fost raportate 66 de incidente care implicau piraţi în primul trimestru al anului 2013, care este o scădere de 55 la sută comparativ cu anul trecut.

Potrivit raportului, piraţii somalezi au efectuat doar cinci atacuri raportate în timpul trimestrului şi doar o deturnare. În acel caz, forţele navale au eliberat echipajul navei înainte ca nava să ajungă în Somalia.

Atacurile piraţilor somalezi sunt în scădere din cauza patrulelor navale internaţionale şi măsurilor de securitate mai bune de pe nave, inclusiv utilizarea de gărzi înarmate, a declarat directorul IMB Pottengal Mukundan.

În trecut, bandele de piraţi cereau între 5 şi 10 milioane de dolari pentru eliberarea navelor deturnate şi echipajele lor.

Golful Guineea, în largul coastei Africii de Vest, a apărut ca un domeniu de interes, 15 atacuri ale piraţilor fiind raportate în cursul trimestrului.

Majoritatea incidentelor au avut loc în largul coastei Nigeriei. Atacurile au inclus trei deturnări, inclusiv două petroliere capturate în largul Coastei de Fildeş.

Alte 26 de atacuri au fost înregistrate în Indonezia, din care cele mai multe au fost "furturi mici" de nave ancorate în port.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor