Piaţa Plutitoare Damnoen Saduak din Tailanda, o atrăgătoare destinaţie turistică

Piaţa Plutitoare Damnoen Saduak, Tailanda
Piaţa Plutitoare Damnoen Saduak, Tailanda (Facebook.com/Epoch Times Paris)

Există nenumărate pieţe plutitoare în Tailanda, una dintre cele mai faimoase fiind Damnoen Saduak, situată la 100 km de Bangkok, în provincia Ratchaburi.

Ambele maluri ale canalului sunt acoperite de terenuri agricole fertile, ce oferă negustorilor localnici majoritatea produselor pe care aceştia le vând. Banane, rambutan, mango, pepene, papaya, nuci de cocos, struguri Malacca, grapefruit-ul chinezesc, faimosul carambola, cunoscut si cu denumirea de “fructul stea”, sunt doar câteva dintre fructele ce alcătuiesc un curcubeu de culori, bucurând privirile sutelor de vizitatori din toate colţurile lumii.

Conform istoriei, în jurul anului 1866, Regele Rama IV a unit cele două râuri Mae Klong şi Tacheen, dând ordin să se construiască 30 de kilometri de căi navigabile, cu scopul de a oferi celor două provincii învecinate posibilitatea de a-şi vinde produsele cultivate.

În fiecare dimineaţă, de la ora 07:00 până la ora 11:00, o mulţime de femei la bordul tipicelor long tail (tradiţionalele bărci uşoare tailandeze) se întâlnesc de-a lungul canalului pentru a-şi vinde produsele agricole, în special fructe şi legume.

Astăzi, după aproape 150 de ani, Piaţa Plutitoare Damnoen Saduak este una dintre cele mai atrăgătoare destinaţii turistice din Tailanda, unde localnicii încă mai vin să-şi vândă marfa curioşilor din toate colţurile lumii. Dealtfel, o experientă interesantă, în care ai ocazia să simţi energia localnicilor, să vezi un spectacol de culori aprinse, să-ţi exersezi arta de a negocia, să guşti din preparatele şi fructele exotice sau să surprinzi imagini inedite.

Nenumăratele nuanţe de culori stimulează imaginaţia oricărui fotograf care încearcă să surprindă atmosfera locului într-o lumină ademenitoare.

Există întotdeauna multă activitate - tocmeala este la ordinea zilei - şi este parte din distracţie, dar nu vă aşteptaţi să obţineţi reduceri! Din cauza numărului mare de turişti dispuşi să cheltuiască mult, localnicii s-au adaptat, introducând chiar şi varianta “modernă” a pieţelor, adică expunerea ofertelor pe tarabe.

Cu mult timp în urmă, pe canalele râurilor din Ţara Zâmbetelor, bărcile pline de fructe şi legume proaspete, orez, condimente, obiecte de artizanat şi mici animale domestice erau conduse cu vâslele de localnicii negustori dornici de a-şi vinde produsele în satele şi pieţele mărginaşe apei.

Astăzi însă, în epoca motoarelor Honda şi Toyota, râurile sunt brăzdate de zgomotul şi fumul negru dens al acestora. Casele vechi de lemn situate de-a lungul malului şi culorile vii ale produselor aflate în bărcile localnicilor contrastează puternic cu nuanţa pământiu-verzuie cu pete de ulei a apei.

Cu toate acestea, Piaţa Plutitoare Damnoen Saduak, cu fructele sale proaspete şi ademenitoare, cu zâmbetul voios al localnicilor, locul plin de culoare, de zarvă şi de mirosuri amestecate, cucereşte şi rămâne în inimile vizitatorilor săi.