Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată din România a crescut cu 2% în 2012

Epoch Times România
14.02.2013

Piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată din România a crescut în 2012 cu 2%, la 1,4 miliarde euro, faţă de nivelul de 2011, după un avans de 10% în T4, la 503 milioane euro., aproape o treime din valoarea totală acumulată anul trecut, potrivit GfK.

"Vânzările din T4 2012 au fost foarte bune. Toate sectoarele monitorizate au avut evoluţii pozitive comparativ cu T4 2011. Totuşi, la nivelul întregului an rezultatele au fost mixte printre pieţele monitorizate de Temax România. Performanţe pozitive s-au remarcat în cazul sectoarele foto, telecom, IT şi electronice, în timp ce electrocasnicele mici şi cele mari au avut de suferit şi s-au situat sub anul trecut", se arată într-un analiză a Gfk.

Sectorul foto este cel care a performat cel mai bine în anul 2012. Cu o creştere de aproximativ 11% de la an la an, piaţa a atins o valoare de 49 milioane euro în 2012. Piaţa camerelor foto digitale este şi una dintre pieţele cu cea mai mare pondere a campaniilor promoţionale. Aceste campanii au marcat sezonalitatea pieţei, aducând valoare extra pe piaţă în T2 şi T4 2012.

Vânzările din T4 au fost cu 25% mai bune decât cele de anul trecut, însumând 16 milioane de euro. Aproape 7 milioane de euro din acestă valoare vine de la segmentul de D-SLR care a înregistrat rate de creştere de două cifre în T4 2012.

Vânzările lunii noiembrie au fost foarte bune pentru piaţa de camere foto digitale. Camerele compacte au avut o performanţă mai bună în noiembrie 2012 decât în decembrie 2012, în timp ce pentru D-SLR-uri vânzările din ambele luni au adus valori similare.

Valoarea totală a pieţei de telefoane mobile şi smartphone-uri a crescut semnificativ, cu 23.7%, în cel de-al patrulea trimestru al lui 2012 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, însumând 75 milioane de euro.

Chiar dacă telefoanele mobile încă domină piaţa în termeni de volum, acestea pierd teren de la lună la lună. Segmentul aducător de valoare este cel al smartphone-urilor, asigurând succesul pieţei de telecom cu o prezenţă în toate clasele de preţ importante şi un portofoliu larg de dispozitive cu ecran tactil şi cameră cu > 5MP.

Segmentul de smartphone-uri a crescut cel mai mult la sfârşitul anului datorită campaniilor de tipul Black Friday şi a cumpărăturilor de Crăciun. Anul 2012 a înregistrat un plus de 9% comparativ cu anul anterior.

În cel de-al patrulea trimestru al lui 2012 piaţa de IT a înregistrat o creştere de 11% comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ajungând la o valoare de 150 milioane de euro. Rezultatele campaniilor Black Friday le-au depăşit pe cele ale tradiţionalului sezon de Crăciun. Promoţiile cu cel mai mare impact au fost cele pentru tablete, urmate de cele pentru periferice (mauşi, tastaturi şi camere web) şi computere portabile. Anul 2012 a înregistrat o creştere de aproape 4% comparativ cu 2011.

Potrivit GfK, în T4 2012, vânzările de electronice au crescut cu aproximativ 10%, ajungând la 116 milioane de euro. Acestă creştere a fost generată de evoluţiile pozitive ale vânzărilor cu televizoare cu ecran plat, în timp ce restul produselor electronice au înregistrat rate de creştere negative. Cererea pentru televizoare cu ecran plat a fost în decembrie 2012 similară cu cea din decembrie 2011.

Luna noiembrie 2012 a fost cea care, prin campaniile de tip Black Friday, a adus valoare extra. În ceea ce priveşte această categorie, vânzările din săptămâna marcată de Black Friday au reprezentat 68% dintr-o lună obişnuită, precum octombrie.

Anul 2012 s-a încheiat într-o notă optimistă, cu 5% creştere faţă de anul trecut pentru piaţa de electronice. Contribuţia totală a acestui sector la piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată a fost de 296 milioane de euro în 2012.

Sectorul electrocasnicelor mici a înregistrat o rată de creştere de 4% în T4 2012 comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut. Ele au încheiat anul 2012 cu o valoare totală de 106 milioane de euro. În cadrul sectorului toate categoriile au avut evoluţii pozitive în acest trimestru faţă de T4 2011, mai puţin pieţele de friteuze, storcătoare de fructe şi legume şi maşini de făcut pâine, care au scăzut semnificativ.

Piaţa de aspiratoare este încă cea mai importantă în cadrul sectorului electrocasnicelor mici, înregistrând performanţe bune pentru segmentele de aspiratoare cu sac şi aspiratoare fără sac, dar rate de scădere de două cifre pentru aspiratoarele cu(fără sac şi pentru cele de tipul wet and dry. Şi în cadrul categoriei aparatelor pentru prepararea mâncării, evoluţiile au fost mixte, produse precum blenderele de mână şi roboţii de bucătărie au înregistrat performanţe pozitive, în timp ce celelalte produse au scăzut în T4 2012.

Filtrele de cafea si espressoarele continuă pe un trend ascendent, înregistrând una dintre cele mai mari rate de creştere din cadrul sectorului, +18% în T4 2012, faţă de T4 2011. Creşterea vânzărilor a fost impulsionată de segmentul espressoarelor, remarcându-se în special cele full-automate. Vânzările au fost peste valoarea de anul trecut şi pentru produsele de aparatele pentru coafarea părului.

În ultimul trimestru din 2012, sectorul electrocasnicelor mari a înregistrat pentru prima dată în acest an o creştere a vânzărilor, 1.6% peste T4 2011. Totuşi, performanţa anuală este cu aproape 6% sub cea înregistrată anul trecut, ceea ce înseamnă 310 milioane de euro. La fel ca şi în celelalte trimestre, evoluţiile din cadrul sectorului sunt mixte. Pe de-o parte sunt pieţele mici şi în creştere precum cuptoarele, plitele, maşinile de spălat vase şi urcătoarele de rufe care au înregistrat rate de creştere de 30-40% în T4 2012. Pe de altă parte, sunt pieţele mari precum frigidere, maşini de spălat rufe şi aragazuri care înregistrează uşoare scăderi, dar cu un impact major asupra performanţei de ansamblu a sectorului.

Produsele incorporabile sunt cele care impulsionează piaţa electrocasnicelor mari, devenind din ce în ce mai atrăgătoare pentru consumatori şi cu previziuni foarte bune pentru anii următori. În timp ce această categorie a crescut cu 34% în T4 2012, achiziţiile de electrocasnice mari de sine stătătoare pierd teren (-2%). Segmentele de nişă precum frigiderele de tipul Side by Side sau maşinile de spălat rufe Wash and Dry reprezintă 1% din respectivele pieţe.

Piaţa de imprimante şi multifuncţionale continuă să fie stabilă şi în ultimul trimestru a lui 2012, ajungând la valoarea de 10 milioane de euro şi o stagnare de 0.2% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cu toate că imprimantele de tipul inkjet au înregistrat rate de creştere pozitive, întregul segment al multifuncţionalelor şi imprimantelor ink continuă pe un trend descendent. Produsele de tipul laser au echilibrat dinamica sectorului.

Promoţiile din Black Friday au avut succes în special pentru imprimantele de tipul inkjet, urmate de multifuncţionalele laser. Anul 2012 a înregistrat o uşoară scădere de aproape 1% faţă de 2011.

GfK Temax este un indice utilizat de GfK Retail and Technology pentru a monitoriza pieţele bunurilor de folosinţă îndelungată. Rezultatele sunt bazate pe studiile desfăşurate regulat pe panelul de retail al GfK. Panelul de retail cuprinde date de la peste 390,000 de puncte de vânzare la nivel mondial.

Începând cu februarie 2009, GfK Retail and Technology calculează indicele GfK Temax la nivel internaţional, în peste 30 de ţări. Este primul indice care include toate pieţele bunurilor de folosinţă îndelungată în ţări diferite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor