Petrom a avut anul trecut un profit net record, de 3,76 miliarde lei, în creştere cu 72%

Epoch Times România
22.02.2012

Profitul net al producătorului de ţitei şi gaze Petrom a crescut în 2011 cu 72%, la 3,76 miliarde lei, faţă de 2010, când a fost de 2,19 miliarde lei, potrivit datelor transmise miercuri Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

În ultimul trimestru din 2011, profitul net fost mai mare cu 8%, de 838 milioane lei, comparativ cu un câştig net de 779 milioane lei în ultimele trei luni din 2010.

”Privind inapoi, 2011 a reprezentat un an cu provocări venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide şi o performanţă operaţională remarcabilă. Am reuşit să stabilizăm nivelul producţiei în România şi avem satisfacţia mai multor realizări în activitatea noastra de explorare din România. Am reînnoit licenţele de explorare şi am înregistrat rezultate pozitive: posibil cea mai importantă descoperire de gaze onshore din ultimii ani (sonda de explorare Totea) şi informaţii încurajatoare obţinute, la începutul acestui an, în cadrul forajului de mare adâncime din zona offshore (joint-venture cu ExxonMobil). 2011 a marcat intrarea noastră în sectorul energiei electrice, prin intermediul parcului eolian Dorobanţu, care a început operarea comercială. De asemenea, am finalizat cu succes construcţia centralei Brazi, însă operarea comercială este acum preconizată pentru a doua parte a anului 2012. În pofida cererii deteriorate pe piaţa de retail, 2011 a fost primul an după privatizare când R&M a înregistrat un rezultat pozitiv al EBIT CCA excluzând elementele speciale, susţinut de îmbunătăţirea performanţei operaţionale din rafinare”, a declarat CEO Petrom, Mariana Gheorghe.

În intervalul ianuarie-decembrie, grupul Petrom a înregistrat vânzări (excluzând accizelela produsele petroliere) de 22,6 miliarde lei , în creştere cu 21% faţă de 18,616 miliarde lei în 2010, potrivit raportului anual al grupului.

Evoluţia vânzărilor a fost susţinută de cea a preţurilor la tiţei şi la produsele petroliere şi a creşterii volumului vânzărilor de gaze, parţial contrabalansate de impactul negativ al instrumentelor de acoperire a riscului privind preţul la ţiţei.

Vânzările din segmentul R&M au reprezentat 83% din total, cele din G&E 14%, iar cele din E&P aproximativ 3% (vanzarile E&P au fost, în mare parte, vânzări în interiorul grupului, nu către terţi).

În trimestrul patru, vânzările consolidate au crescut cu 17% faţă de aceeaşi perioadă 2010, la 6,39 miliarde, în principal datorită evoluţiei pozitive a

preţurilor la ţiţei.

Rezultatul financiar net, de -327 mil lei, s-a îmbunătăţit comparativ cu valoarea de -380 mil lei înregistrată în 2010.

”Rezultatul financiar a fost influenţat pozitiv de cheltuielile mai mici cu dobânzile şi de scăderea cheltuielilor aferente efectului din actualizarea provizioanelor, parţial contrabalansate de câştigul mai mic din diferenţele de curs de schimb în 2011 faţă de 2010, asociate în principal împrumuturilor în USD acordate filialelor din Kazahstan”, se precizează în raportul anual al companiei.

Anul trecut, rezultatele au fost influenţate pozitiv de preţul favorabil al ţiţeiului, preţul mediu al ţiţeiului Ural ajungând la 109,60 USD)bbl, cu 40% peste 2010. Preţul mediu realizat al ţiţeiului la nivel de Grup a crescut cu numai 36%, la 93,30 USD(bbl, reflectând efectul negativ al instrumentelor de acoperire a riscurilor privind preţul la tiţei.

”Ne vom concentra în continuare pe creşterea eficienţei şi disciplina financiară, în vederea dezvoltării noastre durabile şi pentru a ne atinge potenţialul de creştere. Ne respectăm angajamentul de a rămâne un pilon de stabilitate şi de a aduce o contribuţie semnificativă la creşterea economică a României”, a completat Mariana Gheorghe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor