Peste 600 de intervenţii chirurgicale robotice până în prezent, la Institutul Clinic Fundeni

(photos.com)
Epoch Times România
29.05.2012

Peste 600 de intervenţii chirurgicale robotice au fost efectuate până în prezent la Institutul Clinic Fundeni - Clinica de chirurgie generala şi transplant hepatic, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, prof. dr. Irinel Popescu, şeful clinicii.

Specialistul a subliniat că aceste tehnici medicale, din ce în ce mai sofisticate, trebuie să facă parte din dotările serviciilor chirurgicale care abordează patologie dificilă şi operaţii complexe, datorită multiplelor avantaje.

El a precizat că, în prezent, chirurgia robotică este în continuă extindere, inclusiv în zona oncologică.

"Ca orice act medical, inclusiv cel robotic se "tratează" în termeni de cost - eficienţă. La un prim calcul, chirurgia robotică pare costisitoare. Dar, pe termen mediu şi lung, prin creşterea achiziţiei de roboţi şi a experienţei clinice, costurile se micşorează substanţial. În România, dezvoltarea acestei tehnici depinde de disponibilitatea Ministerului Sănătăţii de a continua un program pilot, ale cărui costuri sunt suportate de minister. România se numără printre ţările avansate din zona Europei de Est, a făcut pionierat din chirurgia robotică în chirurgia mediastinală, colorectală", a evidenţiat prof. dr. Irinel Popescu.

Acesta a punctat că rezultatele chirurgiei robotice pot fi superpozabile peste chirurgia minim-invazivă, cu rezultate funcţionale ceva mai bune.

În România chirurgia robotică este abordată la Clinica de chirurgie generală şi transplant hepatic Fundeni, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca şi la Spitalul Municipal Cluj-Napoca.

În prezent, în SUA, se înregistrează un boom în ginecologia robotică, în special în ablaţia uterului, cancerele uterului sau colului uterin.

Roboţii au aplicaţii şi în patologia benignă: fibroame uterine, endometrioză, prolaps.

Este în creştere folosirea robotului în chirurgia tiroidei şi a obezităţii.

În ultimele decenii, tehnologiile chirurgicale au cunoscut o dezvoltare fără precedent.

Dorinţa de a extinde chirurgia minim-invazivă la cazurile dificile a condus inevitabil la dezvoltarea roboticii. Vederea bidimensională, mişcările contraintuitive, dificultăţile de coordonare mână-ochi, limitarea gradelor de libertate în cazul instrumentelor laparoscopice au stimulat cercetările în domeniu în ceea ce priveşte aspectele legate de chirurgia robotică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor