Peste 4.000 de săteni chinezi protestează împotriva confiscării terenurilor

Pamant arabil (Andrei Popescu/Epoch Times Romania)
Tang Ming
16.04.2013

Localnicii din satul Panxu, provincia Fujian, stau în faţa primăriei din ziua de 17 martie şi protestează împotriva expropierii unor terenuri, dar situaţia s-a înrăutăţit la 13 aprilie când reprezentanţii sătenilor au fost reţinuţi şi câteva mii de săteni au luat cu asalt clădirea.

O proprietate colectivă formată din mai multe terenuri agricole care se întind pe 576 de hectare (3.500 de hectare chinezeşti) a fost rechiziţionată de către guvernul municipal pentru a construi un teren de golf, dar sătenii au aflat despre acest lucru doar după ce un oficial local a semnat actele în numele lor. Pentru primii 70 de ani, sătenii vor primi drept chirie 7.000 de yuani (1.131 de dolari) pe fiecare hectar chinezesc, dar după această dată drepturile lor ar putea expira.

O sursă din oraşul Xihe a declarat pentru The Epoch Times că mai mulţi reprezentanţi ai Comitetului Sătenilor din Panxu s-au dus la primărie să îşi apere drepturile de proprietate, dar au fost reţinuţi. Peste 4.000 de săteni s-au întors apoi şi i-au împiedicat pe toţi oficialii să plece până când toţi semenii lor au fost eliberaţi.

Un număr mare de poliţişti înarmaţi au sosit la ora 23:00 pentru a-i salva pe oficiali. Cum nimeni nu negocia cu sătenii, ei au decis să se aşeze lângă primărie peste noapte în semn de protest. Mai mulţi reprezentanţi au fost eliberaţi a doua zi, dar trei au rămas în stare de detenţie, astfel încât sătenii au continuat protestul lor în schimburi.

Un alt sătean a declarat pentru The Epoch Times că autorităţile locale nu par să fie interesate de drepturile sătenilor, chiar şi după o lună de aşteptare. Chiar dacă au avut parte de ameninţări şi intimidări, localnicii nu vor renunţa, a declarat un sătean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor