Peste 2,6 milioane de absenţe nemotivate au elevii din Capitală în acest an şcolar

Tineri români pe stradă. (Epoch Times România)
Ana Petrescu
29.03.2013

În perioada septembrie 2012-februarie 2013, elevii bucureşteni au avut peste 2,6 milioane de absenţe nemotivate, majoritatea acestora fiind înregistrate la nivel liceal, conform datelor date, joi, publicităţii de Inspectoratul Şcolar. Astfel, în şcolile şi liceele bucureştene elevii au avut un total de 4.860.247 de absenţe, din care 2.683.996 nemotivate, a declarat Constantin Trăistaru, inspectorul şcolar general al Capitalei, pentru postul de televiziune protv.

Din totalul absenţelor nemotivate, 61% au fost înregistrate la nivel liceal, 19% la gimnaziu, 9% în ciclul primar, iar restul, la fără frecvenţă, seral sau frecvenţă redusă.

"Acest număr de absenţe este departe de realitate, întrucât în catalog nu sunt puse toate absenţele, din diferite motive. A lipsi înseamnă a avea o personalitate în sens negativ. Rata de absenteism creşte cu vârsta. Consumul de droguri este în creştere", a afirmat Trăistaru.

Alte fenomene negative ce se petrec în unităţile de învăţământ sunt actele de violenţă şi consumul de alcool, tutun şi droguri.

Prin urmare, conducerea Ministerului Educaţiei a anunţat că va lua măsuri pentru a reduce numărul cazurilor de violenţă în şcoli şi consumul de alcool, tutun şi droguri, după ce a observat că acestea se petrec într-un număr destul de mare de unităţi de învăţământ.

"Cred că, în momentul de faţă, trebuie să facem o radiografie a violenţei în şcoli. Constatăm că în şcolile din România, în fiecare zi, se întâmplă cel puţin un caz de violenţă. Sigur, nu toate sunt grave. Acest fenomen este unul complex şi, prin urmare, măsurile trebuie să fie complexe. Toţi actorii din sistemul educaţional trebuiesc implicaţi. Am făcut o monitorizare strictă la ceea ce se întâmplă în şcoli, săptămânal având videoconferinţe cu inspectorii generali. Măsurile trebuie luate în şcoli, în inspectorate, dar împreună cu părinţii", a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

Probleme mai sunt cu consumul de alcool, droguri, tutun, care va trebui limitat.

"O realitate este consumul de alcool, tutun, droguri. Mulţi ascund să spună, dar există consum de droguri în şcoli. Ministerul Educaţiei are un dialog permanent cu organele de specialitate, în vederea combaterii consumului de droguri în şcoli", a afirmat Pricopie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor