Peste 1.000 de persoane protestează în Skopje împotriva schimbării numelui Macedoniei

Protest în Skopje împotriva schimbării numelui Macedoniei, 18 noiembrie 2018
Protest în Skopje împotriva schimbării numelui Macedoniei, 18 noiembrie 2018 (Captură Foto)

Peste 1.000 de macedoneni au protestat în capitala Skopje împotriva unui acord convenit cu Grecia pentru schimbarea numelui de Macedonia, potrivit RFE/RL.

Participanţii s-au adunat duminică în faţa clădirii Parlamentului, cerând alegeri generale anticipate.

În 19 octombrie, parlamentarii au votat cu 80 voturi pentru şi 39 împotrivă lansarea procesului de modificare a Constituţiei, care este necesar pentru schimbarea numelui.

Guvernul premierului Zoran Zaev a primit sprijinul mai multor partide pentru a schimba numele ţării în Macedonia de Nord, în pofida obiecţiilor dure ale naţionaliştilor din opoziţie.

În prezent sunt elaborate amendamente pentru a include noul nume în Constituţia ţării, după care va fi necesar un alt scrutin parlamentar pentru a legifera modificările, cel mai probabil în ianuarie 2019.

Schimbarea numelui va pune capăt unei dispute îndelungate cu ţara vecină Grecia şi va permite Macedoniei să adere le NATO şi Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe