Macedonia invitată oficial să adere la alianţa militară NATO

Steagul Macedoniei
Steagul Macedoniei (Captură Foto)

Liderii NATO au convenit miercuri să invite Macedonia să înceapă discuţiile de aderare la alianţa militară vestică, care îşi extinde astfel prezenţa în Balcani sfidând opoziţia Rusiei. Invitaţia a fost făcută după un acord încheiat între Grecia şi Macedonia cu privire la numele celei din urmă.

Macedonia va deveni cel de-al 30-lea stat membru al NATO, deşi poporul macedonean trebuie mai întâi să sprijine într-un referendum înţelegerea cu Grecia. Pe baza acordului, numele oficial al ţării va deveni Republica Macedonia de Nord, potrivit Reuters.

“Am decis să invităm guvernul din Skopje să demareze discuţiile de aderare la alianţa noastră”, au precizat liderii într-un comunicat emis în cadrul summitului NATO din Bruxelles.

Invitaţia către micuţul stat balcanic, cu o populaţie de doar 2 milioane de locuitori, a fost făcută în ciuda opoziţiei Rusiei, care îşi reduce influenţa în regiune. Un mic partid pro-Rusia din Macedonia se opune de asemenea aderării ţării la NATO.

Liderii NATO au afirmat că decizia lor are la bază o declaraţie făcută în 2008, când Macedonia a fost invitată să adere, fiind blocată de Grecia din cauza îndelungatei lor dispute privind numele.

Grecia a susţinut că numele de Macedonia implică o pretenţie teritorială asupra provinciei sale nordice cu acelaşi nume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe