Ministrul de Externe grec demisionează din cauza acordului pentru numele Macedoniei

Coaliţia de guvernare a Greciei pare să se clatine după ce ministrul de Externe a demisionat din cauza acordului de schimbare a numelui Macedoniei. Premierul Alexis Tsipras este presat de un aliat cheie al coaliţiei.
Ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias
Ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias (Philippe Desmazes/AFP/Getty Images)

Ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias, a demisionat miercuri după o dispută cu ministrul Apărării, Panos Kammenos, cu privire la acordul încheiat cu Macedonia pentru schimbarea numelui ţării, potrivit Deutsche Welle.

Afirmând că va prelua portofoliul lui Kotzias, premierul grec Alexis Tsipras a susţinut că este determinat să protejeze acordul pe care l-a semnat cu Macedonia în luna iunie. Acordul prevede ca vecinul nordic al Greciei să îşi schimbe numele în Macedonia de Nord, punând astfel capăt unei dispute cu Atena şi deschizând calea aderării la UE şi NATO.

Tsipras a afirmat miercuri în Atena: “Sunt determinat să fac tot posibilul pentru a proteja acest acord istoric de la Prespes”. Totuşi, viitorul acordului pare nesigur după ce un referendum în Macedonia a eşuat să atragă prezenţa minimă pentru a fi validat. Acest lucru înseamnă că acordul nu este încă valid din punct de vedere constituţional.

Premierul macedonean Zoran Zaev se confruntă la rândul său cu provocări pentru obţinerea majorităţii de două treimi necesare în Parlamentul ţării pentru a amenda Constituţia şi, astfel, de a valida acordul.

Liderul opoziţiei naţionaliste macedonene Hristijan Mickoski a declarat mass mediei că, în opinia lui, acordul cu Grecia este “mort” şi a cerut guvernului să oprească procedura parlamentară. Partidul său, VMRO, s-a abţinut să participe la referendum.

Acordul pune capăt unei dispute ce durează de 27 de ani între cele două ţări vecine. Partea greacă a susţinut că utilizarea numelui de Macedonia implică o revendicare teritorială asupra unei părţi a teritoriului său nordic.

Kammenos, un naţionalist de dreapta, a criticat acordul: “Nu voi vota pentru acest acord dacă ajunge în Parlament”, a afirmat el recent. Kammenos şi partidul său consideră că Macedonia este greacă din punct de vedere istoric şi este o parte a moştenirii elene.

“Dacă majoritatea parlamentară decide un divorţ, atunci aşa să fie, va avea loc unul”, a avertizat Kammenos. De asemenea, el conduce partidul junior al coaliţiei de guvernare, Grecii Independenţi, care deţine 7 locuri în Parlament. Tsipras a supravieţuit unui vot de neîncredere în acest an cu privire la acest acord.

Mandatul coaliţiei de guvernare a lui Tsipras expiră la sfârşitul anului viitor, însă partidele membre deţin doar 153 de locuri în Parlamentul cu 300 de locuri. În cazul în care Kammenos scoate grupul din coaliţie, Tsipras s-ar putea confrunta cu unele probleme în ceea ce priveşte asigurarea majorităţii.

Există parlamentari independenţi şi de centru-stânga care în prezent nu se află în coaliţie. Oficiali ai guvernului au declarat miercuri că suportul lor este pe cale să fie asigurat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe