Peru sărbătoreşte 50 de ani de la publicarea primului roman al scriitorului Mario Vargas Llosa

Epoch Times România
05.12.2013

Pentru a sărbători 50 de ani de la publicarea primului roman, 'Oraşul şi câinii', care a marcat începutul carierei scriitorului peruan Mario Vargas Llosa, Casa Literaturii Peruane a deschis miercuri seara porţile unui Congres şi unei Expoziţii în onoarea laureatului Premiului Nobel al Literaturii din 2010, informează agenţia EFE.

Expoziţia, intitulată 'Puterea fiecărui individ. Rute ale Oraşului şi câinii', ocupă trei saloane ale instituţiei, unde, alături de un colaj fotografic al capitalei Lima din anii 1950, sunt expuse fragmente ale operei sale, comentarii şi videoclipuri.

Mario Vargas Llosa a început să scrie romanul 'Oraşul şi câinii' la Madrid în 1958 şi l-a terminat în 1961 la Paris. În această carte, el îşi descrie experienţa la colegiul militar Leoncio Prado de Lima. Romanul se desfăşoară într-un ambient tineresc în care converg diferite realităţi în jurul unor teme precum abuzul de putere, disciplina militară şi masculinitatea.

Diana Amaya, curator al expoziţiei ce va fi deschisă până la 13 aprilie 2014, a declarat pentru EFE că echipa sa a lucrat timp de patru luni pentru a pune la punct exponatele şi a recurs la arhiva personală a lui Vargas Llosa pentru a procura articole din ziare şi însemnări asupra operelor sale.

Am pornit de la ideea de bază de a lega sălile din interior cu interiorul romanului, cu ceea ce se narează: conţinutul, limbajul şi povestea însăşi. Iar exteriorul ca şi cum ar fi exteriorul romanului: comentariile, primirea şi impresiile pe care le-a provocat romanul de-a lungul anilor, spune ea.

Romanul 'Oraşul şi câinii' este învăluit în polemică încă de la lansarea lui, având în vedere că elita militară a fost nemulţumită de imaginea oferită de roman şi este cunoscut faptul că au fost arse 1.000 de exemplare la colegiul Leoncio Prado ca protest. Forul militar şi criticii literari au ameninţat că îl vor da în judecată pe Llosa, explică Amaya.

Agustin Prado, preşedintele Congresului organizat în onoarea scriitorului, a declarat pentru EFE că 'Oraşul şi câinii' este un roman viabil prin 'prospeţimea lui' şi pentru că este o 'radiografie' a capitalei Lima din acea epocă. 'Este un roman foarte modern, care foloseşte tehnici noi, dar care în acelaşi timp expune o poveste tradiţională', a declarat Prado.

Romanul, tradus în zeci de limbi străine şi care a dat startul 'boom-ului' latino-american alături de operele lui Julio Cortázar, Gabriel García Márquez şi Carlos Fuentes, a impus stilul realist al scriitorului pornind de la experienţele sale. În roman apar elemente precum puterea, ierarhiile şi persoane, care se supun sau se opun acestor ierarhii, fapt ce conferă universalitate operei lui Vargas Llosa. Un cititor străin se poate identifica cu cadeţii şcolii militare, cu experienţele lor sentimentale şi cu puterile pe care le întâmpină de-a lungul vieţii, explică Prado.

La Congresul intitulat 'Oraşul şi câinii, boomul hispanoamerican' vor participa experţi care vor propune diferite lecturări ale operelor lui Llosa şi care vor încerca să-i apropie pe cititori de universul său. Printre invitaţii la Congres se numără Roland Forgues, Angel Esteban, Ana Gallego, Elena Guichot, Roy Boland, Alonso Cueto şi Marco Martos, între alţii.

Vineri se lansează şi expoziţia 'Fotografii ale unui roman' prezentată de Morgana Vargas Llosa, fiica scriitorului, care arată cum acesta a mers să se documenteze la Paris, Londra şi în Insulele Marchize pentru a scrie 'Paradisul de după colţ' - povestea feministei Flora Tristán şi a nepotului său, pictorul Paul Gauguin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor