Perspective privind piaţa europeană: în lipsa crizei accentul cade din nou pe economie

Jean-Claude Juncker (Georges Gobet / AFP / Getty Images)
Valentin Schmid
29.01.2013

În absenţa unei crize grave şi a unei ţări europene la un pas de faliment, accentul din zona euro cade din nou pe fundamentele economice.

Datele privind exporturile spaniole au fost pozitive, dar ele conţin un avertisment.

Se pare că pieţele nu se mişcă prea mult în aceste zile de calm, fără o criză în plină floare sau o intervenţie politică de ultim minut. Moneda euro a crescut modest cu 1 la sută săptămâna trecută, până la 1,3453 de dolari. Acţiunile au crescut şi ele cu 1,3 la sută, închizându-se la 2,744 pentru indicele capitalului propriu EURO STOXX.

Exporturile spaniole au devenit energice datorită unui euro scăzut

Vestea bună a venit din Spania, care a raportat o creştere a exporturilor în primele unsprezece luni ale anului 2012, majorându-se cu 3,7 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Deşi acest lucru este bun, el s-ar putea schimba după creşterea recentă a euro. Cele mai multe dintre câştigurile din exporturi au fost înregistrate când euro era tranzacţionat la circa 1,20 dolari, făcând mărfuri spaniole relativ ieftine.

Revenirea ce s-a înregistrat după luna iulie - când euro a atins cel mai scăzut nivel - a plasat moneda la 1,30 dolari până în septembrie. Tocmai atunci Rezerva Federală a început să pună în aplicare programul său de achiziţionare nelimitată de active, care a avut drept scop devalorizarea dolarului.

De ce contează acest lucru? Deoarece raportul pentru noiembrie 2012 al Ministerului spaniol al Economiei a indicat în mod clar că nu s-a îmbunătăţit competitivitatea spaniolă. Exporturile către zona euro, care nu sunt afectate de fluctuaţiile valutare, au scăzut cu 3 procente în primele unsprezece luni ale anului 2012, comparativ cu aceeaşi perioada din 2012.

Creşterea globală a fost posibilă deoarece exporturile către ţările din afara zonei euro şi a Uniunii Europene au crescut cu 14,4 la sută. Desigur, alte zone au crescut mai repede decât zona euro per total şi o parte a acestei diferenţe se datorează recesiunii în zona euro. Diferenţa este, cu toate acestea, suficient de mare pentru a explica restul câştigurilor înregistrate de exporturile spaniole când valoarea euro era mai mică.

În acest context, fostul şef al Ministrului European de Finanţe, Jean Claude Juncker, a declarat că rata de schimb a monedei euro este "periculos de mare." Dacă va continua să crească, creşterea economiei spaniolă va stagna, aspect ce ar dăuna Germaniei şi ţărilor nordice.

Săptămâna ce urmează

Având în vedere că Fondul Monetar Internaţional (FMI) a declasat perspectivele de creştere pentru zona euro la un procent negativ cu 0,2 la sută în 2013, această săptămână va fi interesantă din punct de vedere al noilor indicatori economici.

Spania va raporta PIB-ul, Germania va raporta nivelul de încredere al consumatorilor, iar zona euro va publica o serie de sondaje care vor evalua încrederea economică generală a consumatorilor şi antreprenorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor