Percheziţii în Vâlcea, Olt şi Sibiu, pentru destructurarea unei grupări ce se ocupă cu fraude informatice

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) efectuează, marţi, 28 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Vâlcea, Olt şi Sibiu, în vederea destructurării unei grupări formate din 26 de persoane, specializate în săvârşirea infracţiunilor de fraudă informatică şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit unui comunicat al IGPR, poliţiştii şi procurorii au găsit calculatoare, telefoane mobile, CD-uri şi DVD-uri, sume de bani în lei şi valută, cărţi de identitate contrafăcute şi droguri.

Astfel, au fost confiscate 21 de laptop-uri, 53 de telefoane mobile, 2 unităţi centrale, 13 hard-disk-uri, 5 modemuri, 39 de cartele SIM, 8 card-uri, 14 memory stick-uri, 493 de CD-uri şi DVD-uri, 800 de lei, 805 euro, 3.000 de forinţi, 2 grame de cannabis, 3 cărţi de identitate contrafăcute, un permis de conducere contrafăcut şi o bancnotă de 100 de lei contrafăcută.

Majoritatea unităţilor centrale şi laptop-urilor erau conectate la internet, unii dintre posesorii acestora fiind surprinşi chiar în momentul în care efectuau activităţi ilegale.

În urma acţiunii au fost conduse la sediul DIICOT - Biroul Teritorial Vâlcea 19 persoane care făceau parte din grupare (autori, racolatori şi săgeţi).

Potrivit DIICOT, învinuiţii accesau site-uri specializate în tranzacţii on-line, oferind spre vânzare bunuri pe care în realitate nu le deţineau. De regulă accesul la aceste site-uri se făcea prin crearea de conturi de utilizator, folosind datele de înregistrare ale altor persoane ori date ale cardurilor bancare aparţinând acestora.

Astfel se realiza disimularea identităţii şi se crea percepţia eronată cu privire la activitatea de utilizator legitim.

Victimele erau determinate prin manopere de inducere în eroare să transfere diferite sume cu titlu de preţ al bunului oferit spre vânzare, garanţie sau taxe de livrare sau asigurare.

Valoarea totală a prejudiciului creat depăşeşte suma de 100.000 de euro, fiind identificate 100 de părţi vătămate, cetăţeni străini.

Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie din cadrul SCCO Vâlcea, BCCO Piteşti, BCCO Craiova, SCCO Sibiu şi SCCO Hunedoara, precum şi lucrători din cadrul BSIJ "Vlad epeş".